Tuesday, 20 November 2007

BANJIR : NAJIB JANGAN CAKAP BESARMELAKA : Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, jabatan kerajaan di peringkat nasional, negeri dan daerah telah diarah agar berada dalam keadaan siap sedia untuk menghadapi kemungkinan berlakunya banjir besar berikutan keadaan cuaca yang tidak menentu.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau pasti semua jabatan kerajaan telah menerima arahan itu dan tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku banjir.

Najib jangan bercakap besar kerana bala Allah mungkin diturunkan bila-bila masa. Jangan kita kata kita bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan, jangan kita bongkak kerana jika Allah ingin menurunkan balanya kita sudah pasti tidak terlepas. Jadikan bala Allah (banjir besar di Melaka) tahun lepas sebagai iktibar di mana sebelum itu Najib dengan angkuh berkata kita SUDAH BERSEDIA UNTUK MENGHADAPI SEGALA KEMUNGKINAN. Tiba-tiba Allah menurunkan banjir besar di Melaka dan Johor dengan keadaan kerajaan dan rakyat tidak bersedia.

Oleh itu kita ingin mengingatkan Najib supaya insaf bahawa Allah lebih berkuasa. Yang penting kita mesti sedar bahawa kita adalah hambaNya, kita mesti memohon kepada Allah agar kita tidak diuji dengan ujian yang tidak mampu kita tanggung. Kita hanya berikhtiar dan bertwakkal kepadaNya.

Najib juga berkata di Seri Negeri, Ayer Keroh dekat sini semalam bahawa :
“Apa yang penting ialah semua jabatan kerajaan bersiap sedia untuk menghadapi semua kemungkinan,”.

Akhbar tempatan hari ini melaporkan, pergerakan angin Monsun Timur Laut yang membawa hujan lebat yang melebihi paras biasa dijangka menyebabkan banjir besar di empat negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor dalam tempoh tiga bulan akan datang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59