Wednesday, 28 November 2007

2 ADUN KERAS KEPALA TAK MAHU MINTA MAAF, KENA GANTUNGKOTA BHARU: Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Barisan Nasional (BN) yang kurang ajar dan keras kepala tidak mahu meminta maaf, digantung keanggotaan dalam Sidang Dewan Undangan (DUN) Kelantan selama enam bulan berkuatkuasa serta-merta.

Adun Bukit Bunga, Adhan Kechik, dan Paloh, Datuk Norzula Mat Diah, digantung sebaik dewan meluluskan usul menggantung dua wakil pembangkang DUN Kelantan itu.

Speaker DUN Kelantan, Datuk Wan Abd Rahim Wan Abdullah, berkata penggantungan itu berdasarkan peruntukan diguna pakai di peringkat Parlimen Malaysia.

Menurutnya, usul penggantungan mereka dibuat selepas kedua-duanya enggan memohon maaf berkaitan kenyataan mereka di luar dewan kepada media yang mempertikai kedudukan Speaker, 21 November lalu.

"Jika mereka memohon maaf pada bila-bila masa dan memenuhi setiap perkara yang disyaratkan dalam usul berkenaan, penggantungan enam bulan akan ditarik balik," katanya.

Kenyataan media itu dibuat di luar dewan selepas Norzula digantung berikutan keengganannya mematuhi arahan Speaker supaya duduk ketika menuntut giliran berucap ketika sesi perbahasan menjunjung titah Sultan Kelantan.

Kelmarin, Norzula juga terbabit dalam insiden MENENDANG Mohd Zaki Ibrahim (Pas-Kelaboran) selepas berlaku perang mulut antara mereka.

Tindakan menyepak atau menendang seorang wakil yang lain tidak pernah berlaku sejak negara ini Merdeka 50 tahun dalam mana-mana sidang dewan samada Dewan Negara, Dewan Rakyat maupun Dewan-Dewan Undangan Negeri.

Rekod ini akhirnya dipecahkan oleh Nozula Mat Diah. (Untuk rekod Nozula Mat merupakan Bekas Wakil Rakyat Semangat 46 semasa era Angkatan Perpaduan Ummah (APU)). Beliau memenangi kerusi DUN Paloh dalam Pilihanraya Umum 1990 dan 1995 atas tiket Semangat 46. Selepas melompat balik ke Umno bersama Ku Li dan memenangi kerusi DUN Paloh pada PRU 1999 dan 2004 atas tiket BN).

Kerajaan PAS perlu bertindak menyebarkan aksi biadap dan kurang ajar ADUN Umno itu, kalau beginilah jenis pemimpin mereka, bayangkan apa yang akan berlaku jika rakyat Kelantan cuba-cuba untuk memberikan mereka kuasa memimpin kerajaan negeri.

Aksi Nozula ini seharusnya dicatatkan dalam Malaysia Book of Records, sebagai wakil rakyat yang pertama berhujah menggunakan kaki dan tidak mulut dan kewarasan akal. Mungkin ini adalah petanda awal hilangnya penghormatan rakyat Kelantan terhadap Umno di negeri itu dan ianya nanti pasti memudahkan tindakan untuk menguburkan sahaka Umno di negeri Serambi Mekah itu.

Gambar : Nozula Mat Diah (kanan) bersama Mohd. Adhan Kechik yang mewakili Barisan Nasional menunjukkan dokumen yang akan diserahkan kepada Badan Pencegah Rasuah pada sidang media di Kota Bharu, semalam.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59