Saturday, 13 October 2007

Wang, beras, kain sudah mulai diedarkan


Catatan Hj Suhaimi Said

Pilihanraya Umum kali ini pasti akan bermula dengan rasuah oleh pihak UMNO/BN. Baru diura-urakan bahawa Pilihanraya akan diadakan didalam tahun ini (2007), beras, kain dan wang ringgit sudah diedarkan di kampong-kampong. Pelbagai majlis telah dan sedang diadakan untuk mengagih-agihkan bahan-bahan rasuah itu.

Seorang penduduk Kg Desa Purun dialam DUN Kerdau, Pahang memberitahu saya bahawa penduduk sekitar kampong Desa Purun dan Macang Manis telah mendapat pelbagai pemberian seperti wang ringgit, kain dan beras.

Kampong-kampong sekitar ini dipilih semata-mata kerana undi orang-orang Melayu disini memihak kepada pembangkang dan dengan cara itu UMNO/BN berharap orang-orang Melayu disini boleh berubah.

Disekitar kawasan ini terletak pula perkampongan orang Asli iaitu Kg Sendayan yang mempunyai hampir 300 orang pengundi, sehingga ke hari ini, UMNO/BN memberikan apa jua hadiah berupa wang dan makanan kepada orang-orang Asli itu untuk mempastikan undi mereka tidak jatuh kepada pembangkang.

Rasuah adalah amalan UMNO/BN. Didalam parti mereka pun, mereka guna rasuah untuk mendapatkan jawatan dan menjadi perwakilan, diluar parti, mereka gunakan rasuah untuk membeli undi. Diperingkat pemerintahan pula mereka gunakan rasuah untuk memperkayakan diri mereka. Padanlah Malaysia ini semakin terkenal sebagai Negara Rasuah, rasuah dianggap sebagai umpan untuk mendapatkan kejaran yang besar. Rasuah, rasuah, rasuah. Mampus BPR nak jalankan tugas membasmi rasuah kerana yang rasuah itu adalah pemimpin-pemimpin dipihak kerajaan dari yang atas hingga kebawah!

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59