Wednesday, 3 October 2007

TAMBANG KENDERAAN AWAM DINAIKKAN : RAKYAT BAKAL BERHADAPAN MASALAH LEBIH KRONIK


PUTRAJAYA : Satu demi satu barangan dan perkhidmatan akan dinaikkan dalam jangkamasa terdekat atau tahun depan. Minggu lepas Samy Vellu mengumumkan kadar tol akan dinaikkan pada 1 Januari depan.

Adalah jelas rakyat akan semakin terhimpit dengan masalah kewangan disebabkan kegagalan kerajaan mengambil langkah-langkah berkesan untuk memastikan rakyat tidak terbeban dengan masalah kenaikan harga barangan dan bayaran perkhidmatan.

Sudah sampai masanya kerajaan Islam Hadhari ini diajar dalam Pilihanraya Umum akan datang supaya pemimpin mereka sedar bahawa kesejahteraan rakyat adalah lebih utama dari menjaga tembolok korporat dan kroni mereka.


Hari ini, Pengerusi Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Datuk Markiman Kobiran berkata semakan bagi kadar tambang baru kenderaan awam telah bermula yang merangkumi bukan sahaja tambang bas ekspres tetapi juga bas henti-henti, teksi, kereta sewa dan bas sekolah.

Kadar baru tambang bagi semua jenis pengangkutan awam dijangka diumumkan pada pertengahan tahun depan berikutan peningkatan kos operasi terutama bahan api yang semakin meningkat.

Katanya walaupun dasar semakan bagi kadar tambang pengangkutan awam dibuat setiap lima tahun tetapi ia juga boleh dilakukan dalam jangka masa terdekat bergantung kepada faktor-faktor yang mendesak.

"Kadar tambang akan datang mestilah bukan sahaja melambangkan kepada kos yang mesti ditanggung oleh penumpang tetapi ia juga mestilah menggambarkan bagaimana pengusaha itu sendiri boleh meningkatkan tahap kecekapan perkhidmatan mereka.

"Sekiranya sekadar hanya memberi beban kepada penumpang, itu bukan satu perkara yang baik untuk dilaksanakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan kursus kesedaran kepada pemandu bas ekspres sempena musim perayaan di sini hari ini.

Kali terakhir semakan kadar tambang bagi pengangkutan awam dibuat ialah pada tahun 2005 melibatkan bas ekspres, bas henti-henti dan kereta sewa yang naik antara 0.9 sen dan 12 sen manakala kadar tambang teksi mengalami perubahan daripada segi kilometer bermula RM2 bagi satu kilometer pertama.

Kadar kenaikan yang diminta oleh persatuan pengangkutan awam ialah 600 peratus oleh persatuan teksi dan 100 peratus hingga 200 peratus oleh bas ekspres.

Markiman berkata semakan kali ini dibuat secara serentak melibatkan semua jenis pengangkutan awam bagi membolehkan kerajaan menggunakannya sebagai satu kayu ukur yang tepat mengenai bila pula kadar tambang baru boleh disemak pada masa akan datang.

Beliau juga berkata pihaknya akan membuat membuat pemeriksaan dan pemantauan terhadap pentadbiran dan pengurusan syarikat bas ekspres sama ada mereka mengendalikan perkhidmatan dengan betul.

"Jika tak betul, kita akan nasihatkan mereka supaya perbetulkan, dan jika dah tak boleh dengar nasihat, mereka itu tidak layak untuk kekal dalam industri bas ekspres," katanya.

Mengenai kursus kesedaran bagi pemandu bas itu, beliau berkata ia bertujuan mengingatkan mereka mengenai isu keselamatan jalan raya terutama sekali pada musim perayaan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

yy said...

bas berhenti henti di penampang tidak patut menaikkan tambang,ini sangat membebankan orang ramai apatah lagi yang berpendapatan rendah yang berkerja di bandar.B ukankah kerajaan telah menurunkan harga minyak, dan mengapa hanya bas di penampang sahaja yang menaikkan tambang? keadaan ini seharusnya dipantau dan di ambil tindakan dengan serta merta.

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59