Wednesday, 3 October 2007

TAHNIAH PENTERNAK BABI, TAKZIAH ORANG MELAYU


Pengumuman kerajaan Negeri Melaka yang bersetuju untuk melanjutkan tarikh akhir pemindahan lebihan ternakan babi di Paya Mengkuang, Alor Gajah, Melaka sehingga 31 Mac tahun depan merupakan suatu kejayaan kepada penternak babi.

Kita tidak mempertikaikan hak mereka untuk menyelamatkan periuk nasi mereka. Andaikata babi-babi itu dimusnahkan begitu sahaja pada 4 Oktober ini sudah pasti ramai di antara mereka yang kerugian ratusan ribu di samping kehilangan punca rezeki untuk menyara kehidupan mereka.

Penternak babi nampak jelas tidak tunduk kepada tekanan pihak kerajaan yang bertindak semata-mata atas desakan politik. Penternak-penternak ini mempertahankan hak mereka dengan kudrat dan air mata sehingga sanggup membuat pagar manusia bersenjatakan 'sangkar' babi untuk menghalang Polis dan pihak berkuasa menghapuskan ternakan mereka awal bulan lalu. Mereka terpaksa 'bertempur' berjam-jam lamanya demi mempertahankan hak mereka.

Semua orang memang tidak boleh berkompromi dengan masalah pencemaran dan kekotoran tetapi di masa yang sama kerajaan juga mesti bertimbang rasa dengan rakyat. Tidak ada perkara yang tidak boleh diselesaikan. Malangnya kerajaan BN seolah-olah hendak berperang dengan penternak babi ini pada awal bulan lalu apabila mengerahkan seluruh jentera kerajaan yang berkenaan untuk menghapuskan babi dan kandangnya.

Suasana pagi tegang dan panas. Kerajaan sepatutnya malu untuk berkelahi dengan rakyat di saat sambutan 50 tahun kemerdekaan masih segar bugar diingatan rakyat.

Mereka lupa bahawa babi dan penternak juga merupakan rakyat yang seharusnya dilayan dengan baik. Undang-undang alam sekitar, kerajaan tempatan, parit dan tali air serta lain-lain sudah lama termaktub tetapi mengapa ianya tidak dikuatkuasakan. Mengapa penternak-penternak babi ini tidak diajar kaedah yang betul bagi mengatasi masalah-masalah tersebut. Mengapa penternak tidak diberi bantuan bagi memastikan mereka cuba modal untuk merawat dan membersihkan kotoran air kumbahan ladang babi ini.

Kita juga berasa hairan mengapa baru sekarang mereka sibuk untuk mengusir babi-babi tersebut, bukankah babi-babi itu sudah hidup mungkin lebih dari 7 keturunan di situ. Penternak-penternak mewarisi industri tersebut dari nenek moyang mereka. Mengapa baru sekarang 'hidung' kerajaan menghidu bau hanyir dan busuk. Apakah hidung tersumbat selama 50 tahun lalu.

Semua orang memang tidak suka dengan bau busuk dan persekitaran yang kotor. Langkah-langkah untuk mengatasinya sepatutnya telah lama di ambil samada secara revolusi atau evolusi. Malangnya selama ini kerajaan seolah-olah terlepas pandang mungkin disebabkan kawasan tersebut jauh dan tidak mempunyai nilai komersil yang tinggi.

Akhirnya kita mendapat jawapan dari mulu Ketua Menteri sendiri bahawa desakan politik menjadi penyebab kerajaan bertindak demikian. Kerajaan takut kehilangan undi Melayu pada pilihanraya nanti. Pada masa yang sama MCA pula takut kehilangan undi Cina disebabkan DAP telah mula menjadi tempat rujukan penternak babi di sini.

Maka akhirnya bagi menyelamatkan undi Melayu dan Cina maka tarikh 31 Mac di pilih. Masalahnya sekarang rakyat di persekitaran kandang babi di Paya Mengkuang, Man Lok, Bukit Beruang dan lain-lain terpaksa meneruskan 'karier' mereka menghidu bau busuk tersebut sehingga 31 Mac.

Kenyataan Najib bahawa isu ini sudah selesai merupakan kenyataan untuk menyedapkan hati rakyat yang pada hakikatnya tidak sedar mereka terus diperdayakan oleh taktik licik BN.

Akhirnya Orang Melayu akan menyanjung pemimpin Umno kononnya berjaya menyelesaikan kes ini manakala MCA pula akan terus dilabelkan sebagai pembela Cina kerana babi tidak dimusnahkan sehingga 31 Mac.

Namun begitu pihak penternak kena sedar bahawa 'kemenangan' ini bukan mutlak kerana akhirnya mereka terpaksa tunduk kepada kerajaan dan mata pencarian mereka akan terjejas teruk selepas 31 Mac 2008.

Sebelum ini, penternak di kawasan berkenaan diberi tempoh hingga Khamis ini (4 Oktober) untuk mengurangkan jumlah ternakan mereka kepada 48,000 ekor.

Keputusan tersebut dibuat dalam mesyuarat jawatankuasa khas kabinet mengenai isu babi, yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pagi tadi.

TAHNIAH UNTUK PENTERNAK BABI TAKZIAH UNTUK ORANG MELAYUYANG TERPAKSA HIDU BAU SEHINGGA TAHUN DEPAN

Sofi Wahab
Ketua Penerangan PAS Negeri Melaka
Email : kpnmelaka@gmail.com

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59