Wednesday, 24 October 2007

SRJKC: Pemimpin Umno tidak 'gentleman'Saya ingin memberi pandangan berhubung isu sekolah rendah jenis kebangsaan Cina (SRJKC) diarah membiayai sendiri perbelanjaan membeli buku teks bahasa Cina serta buku sains dan matematik versi bahasa Cina.

Sewaktu diumumkan dalam bajet, Pak Lah dengan secara rasminya mencadangkan skim buku teks percuma. Bila sampai ke pelaksanaan pulak, keputusaan diputarbalikkan. Saya berpendirian bahawa semua anak Malaysia patut disatupadukan di bawah bumbung sekolah kebangsaan.

Saya rasa tindak tanduk pemimpin Umno yang terlibat dalam soal tidak membekalkan buku teks kepada sekolah jenis kebangsaan Cina, amatlah dikesali, malah memalukan bangsa sendiri.

Dunia Barat (orang putih terutamanya) akan menyifatkan pemimpin Melayu sebagai "not gentleman". Apatah lagi ini menunjukkan Pak Lah seorang pemimpin yang sering memberi janji janji kosong.

Dalam soal ini, pemimpin Umno tidak menonjolkan kematangan pemikiran sama sekali. Saya percaya perkara sebegini tidak berlaku dalam era Dr Mahathir Mohamad.

Kami, golongan Melayu yang berpendidikan, mahukan kepemimpinan yang berwibawa, tegas, progresif dalam memajukan bangsa Melayu dan dihormati dunia, bukannya mempermainkan isu isu perkauman yang remeh temeh

Surat Pembaca Malaysiakini : Jamiliah Kassim

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59