Friday, 26 October 2007

RAKYAT SEMAKIN SENGSARA : TARIF ELEKTRIK NAIK LAGI?Media hari ini melaporkan kenyataan CEO TNB, Dato' Che Khalib Mohd Noh bahawa TNB mungkin terpaksa menaikkan tarif elektrik disebabkan lonjakan harga bahan bakar dunia, minyak dan arang batu.

Oleh kerana TNB terpaksa menanggung kenaikan kos operasi maka TNB tiada pilihan lain terpaksa menaikkan tarif elektrik.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas pengumuman keputusan kewangan syarikat utiliti itu bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2007 oleh Pengerusi TNB, Tan Sri Leo Moggie di Kuala Lumpur semalam.

Moggie semasa mengumumkan keputusan kewangan TNB itu berkata, syarikat utiliti itu mencatat peningkatan keuntungan sebelum cukai berjumlah RM4.765 bilion bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos 2007 berbanding RM2.756 bilion pada tahun kewangan sebelumnya.

Moggie turut menyatakan bahawa pendapatan firma itu melonjak 14.4 peratus kepada RM23.2 bilion dan ia disumbangkan oleh peningkatan permintaan elektrik dan kenaikan tarif yang dilaksanakan pada 1 Jun 2006.

KITA BERASA HAIRAN DENGAN KEUNTUNGAN YANG YANG BERBILION-BILION RINGGIT TIDAK BOLEHKAH TNB 'MELONTARKAN' SEDIKIT KEUNTUNGANNYA UNTUK MEMBANTU RAKYAT. SEKURANG-KURANGNYA DAPAT MEMASTIKAN TARIF ELEKTRIK TIDAK DINAIKKAN. KALAU TIDAK SILAP TARIF ELEKTRIK BARU SAHAJA DINAIKKAN TIDAK SAMPAI SETAHUN.

JELAS KEPADA KITA SEKTOR KORPORAT INI SEBENARNYA INGIN MENJADI KEPARAT, MEROMPAK DUIT RAKYAT SECARA TERHORMAT.


BIASANYA JIKA KENYATAAN SEBEGINI DIKELUARKAN OLEH CEO TNB MAKA SUDAH PASTILAH TIDAK LAMA LAGI RAKYAT AKAN MENDAPAT 'LABA' DENGAN KENAIKAN TARIK ELEKTRIK INI.

MAKA BERSEDIALAH WAHAI RAKYAT UNTUK MENDAPAT HABUAN INI KERANA KITA YAKIN KERAJAAN AKAN TETAP MENJAGA KEBAJIKAN SEKTOR KORPORAT DAN AKAN MEMBIARKAN RAKYAT MENDERITA MENANGGUNG KORPORAT YANG BOLEH DISIFATKAN SEBAGAI KEPARAT INI.

DPPBK MERAYU SEKELIAN RAKYAT SUPAYA INSAF DENGAN KEADAAN SEKELILING KITA YANG KIAN MENGHIMPIT DENGAN KOS SARA HIDUP YANG TIDAK SUDAH-SUDAH MENINGKAT.

JIKA BENAR KENAIKAN INI AKAN DILULUSKAN OLEH KERAJAAN ISLAM HADHARI MAKA, 'JANGAN RISAU' SELEPAS ITU SELEPAS SEMUA BARANGAN AKAN NAIK JUGA KERANA KOS PEMBUATAN JUGA TURUT NAIK DISEBABKAN KENAIKAN TARIF INI.

AKHIRNYA SEMUA INI AKAN DITANGGUNG OLEH RAKYAT KERANA KERAJAAN YANG ADA PADA HARI INI SEBENARNYA TIDAK TAHU MENJAGA KEBAJIKAN RAKYAT.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59