Sunday, 14 October 2007

RAKYAT DITIPUMalang sungguh bagi semua ibu bapa yang mempunyai anak sedang belajar di sekolah rendah dan menengah kerana ditipu oleh Bajet 2008 yang didakwa telah memansuhkan yuran persekolahan mulai sesi pengajian Januari depan.

Media cetak dan eletronik pengampu menemuramah ibu bapa pelajar dan menyiarkan komen positif terhadap pembentangan Bajet 2008 itu. Ada yang mangatakan langkah kerajaan menghapuskan yuran sekolah adalah suatu tindakan tepat oleh kerajaan yang mementingkan rakyat. Tidak kurang juga ada yang memuji Perdana Menteri setinggi langit kerana membentangkan bajet pemurah itu.

Namun realitinya bukanlah sebagaimana yang dihebohkan, rupanya yuran yang dimansuhkan itu hanya bernilai RM4.50 (sekolah rendah) dan RM9.00 (sekolah menengah) setahun atau hanya 0.38 dan 0.75 sen sebulan!. Apakah nilai itu dikatakan dapat membantu meringankan beban rakyat?.

Hanya orang tidak siuman sahaja yang menilai 0.38/0.75 sen sebulan sebagai tinggi yang boleh memberi nilai tambahan kepadanya. Tetapi itu lah digambarkan oleh media serta individu yang diwawancara. Sunggu bengong mereka itu!.

Baru-baru ini Timbalan Menteri Pelajaran, Dato’ Noh Omar menasihatkan ibu bapa supaya jangan terkeliru dan mereka hendaklah memahami hanya yuran persekolahan (bernilai 0.38 dan 0.75 sebulan) itu sahaja yang dimansuhkan manakala bayaran lain tetap tidak berubah. Ertinya ibu bapa tetap akan membayar ratusan ringgi pada hari pertama persekolahan anak mereka nanti. Itu lah realitinya, beban ibu bapa tetap tidak berhapus dengan penghapusan yuran sekolah!.

Penjelasan Noh itu adalah jawapan tepat terhadap terhadap rakyat bahawa kerajaan sebenarnya mengelirukan rakyat dengan war-war pemansuhan yuran perseolahan didalam baget 2008 lalu. Kerajaan juga tidak bersedia untuk meyediakan pendidikan percuma kepada rakyatnya.

Malaysia adalah negara pengeluar minyak tetapi kenaikan harga minyak di pasaran dunia tidak memberi manfaat kepada rakyat kerana pada ketika harga minyak dunai naik mendadak kerajaan pula mengurangkan subsidi minyaknya menyebabkan harga minyak dipasan tempatan naik dan rakyat menanggung kos hidup yang lebih tinggi manakala syarikat minyak negara (Petronas) mengaut untung berlipat kali ganda.

Keuntungan petronas kira-kira RM70 billion pada tahun lalu tidak memberi manfaat kepada rakyat.

Keadaan akan berubah jika sebahagian kecil daripada keuntungan petronas itu disalur sebagai subsidi pelajaran yang dapat memberi pendidikan percuma kepada generasi muda.

Bagaimanapun kerajaan lebih suka membelanja keuntungan hasil minyak anugerah Tuhan itu untuk kegiatan kurang bermanfaat seperti menganjur perlumbaan kereta Formula 1 dan membina bangunan tertinggi di dunia (satu waktu dulu).

Jelas sekali pemberian Allah melalui penemuan minyak dan gas diperut bumi negara ini tidak dimanfaatkan sebaiknya oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) baik untuk agama mahupun untuk bangsa jauh sekali untuk mensyukuri nikmat Allah. Itu lah realitinya.

Bebeza dengan sesetengah negara Arab yang kaya dengan minyak dimana rakyatnya mendapat pendidikan percuma dari peringkat rendah hinggilah keperingkat tertinggi. Ia bertujuan untuk melahirkan warga negara berpendidikan dan berilmu.

Jika pemimpin bercakap soal modal insan….nah ini lah masanya untuk menggunakan kekayaan minyak dengan memberi pendidikan percuma kepada rakyat sekurang-kurangnya setakat sekolah rendah dan menengah.

Ayuh ….lakukan lah jangan biarkan hasil minyak anugerah Allah itu diguna untuk membiayai perkara tidak perlu atau untuk memenuhi nafsu pemimpin yang berkuasa.

Ingat Minyak adalah anugerah Allah, bila –bila masa Allah boleh menarik balik nikmatnya sebagaimana berlaku kepada Iraq!.

SUMBER : DARIGAUNGHATI

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59