Thursday, 4 October 2007

PROASPIRASI MENANG SECARA TIDAK BERMARUAH


KUALA LUMPUR : Kumpulan proaspirasi 'memenangi' pilihanraya kampus sessi 2007/2008, hampir di semua institusi pengajian tinggi awam (IPTA)dengan kemenangan yang tidak bermaruah atas bantuan Hal Ehwal Pelajar, ugutan, penipuan dan rasuah.

Pilihan raya kampus yang diadakan secara serentak di seluruh negara itu bagaimanapun menyaksikan kumpulan proaspirasi tumpas di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Paling mencuri tumpuan pada pilihan raya kali ini ialah di Universiti Malaya (UM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Putra Malaysia (UPM) dan UIAM yang menyaksikan persaingan sengit antara calon proaspirasi dan promahasiswa.

Luar biasanya, pilihan raya kampus di UM tahun ini telah dicemari dengan dakwaan kemunculan ‘pengundi hantu’ di pusat pengundian Kolej Ke-12 di situ.

Difahamkan ‘pengundi hantu’ itu terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga pelajar Pusat Asasi Sains yang tidak layak mengundi.

Keadaan itu juga menyebabkan satu ‘pilihan raya kecil’ terpaksa diadakan di kolej kediaman itu. Keputusan penuh mengenainya dijangka akan diketahui esok.

Di UIAM, Gerakan Pro-Mahasiswa berjaya mempertahankan kemenangan mereka sessi lalu walaupun di tekan dan diugut dengan begitu hebat oleh HEP sehingga memaksa penamaan calon dibuat kali. Presiden GPMS, Reezal Merican yang juag Setiausaha Politik Pak Lah, di dakwa telah mengarahkan UIA membuat penamaan calon semula setelah 11 orang calon Promahasiswa menang tanpa bertanding pada penamaan calon pertama.

Kumpulan promahasiswa memenangi 4 daripada 34 kerusi yang dipertandingkan di UKM,
Di UPM, mereka menang enam daripada 48 kerusi; Universiti Teknologi Malaysia (UTM) 8 daripada 45 kerusi; Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM 2 daripada 20.

Calon proaspirasi terus menguasai MPP di Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Utara Malaysia (UUM).

Turut dikuasai proaspirasi ialah Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Malaysia Pahang (UMP), Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Malaysia Perlis (UMP).

Sesungguh Menteri Pengajian Tinggi, Naib Canselor Universiti, TNC HEP dan Pegawai-pegawai langsung tidak menunjukkan keinsafan dalam bulan Ramadhan ini apabila sewenang-wenangnya menggunakan kuasa mereka dengan menjalankan pilihanraya yang berat sebelah, tidak demokratik dan tidak bermaruah. Kita memanjatkan doa kepada Allah agar golongan zalim ini di beri balasan yang setimpal oleh Allah samada di dunia atau di akhirat kelak.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59