Monday, 22 October 2007

MASJID TANAH KOMUNITI TERBILANG. INDAH KHABAR DARI RUPA


MASJID TANAH : 'Masjid Tanah Komuniti Terbilang' itulah slogan yang diberi kepada Parlimen Masjid Tanah oleh Ahli Parlimennya, Abu Seman Yusop. Kenyataan Abu Seman ini di buat pada sidang media semasa majlis Rumah Terbuka Ahli Parlimen Masjid Tanah yang dipetik dari sebuah akhbar harian tempatan baru-baru ini.

Slogan itu sebenarnya hanyalah slogan untuk menyedapkan telinga mendengarnya. Hakikatnya jauh tersasar dari slogan tersebut.

Dakwaan Abu Seman bahawa slogan itu berjaya membawa banyak perubahan dalam Parlimen Masjid Tanah selaras dengan misinya di mana meletakan Parlimen Masjid Tanah sebagai pusat pembangunan modal insan yang terkemuka di Negeri Melaka merupakan slogan 'masuk bakul angkat sendiri'.

Pekan Masjid Tanah sendiri masih jauh ketinggalan. Tinjauan kami mendapati masih terdapat banyak kedai papan yang dibina puluhan tahun dahulu. Kedai papan malah telah usang dan tidak sepatutnya ujud lagi pada era tahun 2000 keatas ini. Kedai-kedai hanya layak ujud pada tahun 50-an atau 60-an sahaja.

Manakala di kampung-kampung pedalaman seperti di Berisu, Lubuk Cina, Kuala Sungai Baru masih terdapat rakyat miskin yang memerlukan bantuan dari kerajaan. Malah pendedahan sebuah akhbar harian baru-baru ini bahawa Kampung Kubang Badak di Lubuk Cina mempunyai jalan rosak dan berlubang di sana-sini; dipenuhi semak samun dan belukar;ramai warga emas yang tidak tahu membaca serta tidak mendapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat membuktikan kenyataan Abu Seman hanyalah omongan kosong sahaja. Malah masih banyak kampung di kawasan itu yang masih ketinggalan dari arus pembangunan.

Di samping itu Abu Seman juga berkata slogan itu juga mengutamakan ilmu bagi melahirkan masyarakat yang berpendidikan dan berwawasan terutama dalam kawasan Parlimen Masjid Tanah khususnya dan Malaysia amnya.

"Apakah benar apa yang diperkatakan oleh beliau itu, atau beliau hanya cuba nak naikkan namanya terutama pada musim menjelang pilihanraya umum ini" tanya Imran Abdul Rahman seorang aktivis masyarakat yang ditemui di sini baru-baru ini.

"Isu babi pun belum selesai 100% lagi, nak cerita pasal komuniti terbilang. Yang terbilangnya bukan komuniti tetapi pimpinan Umno dan kroni-kroni mereka" kata Imran yang juga merupakan Pengerusi Jentera Pilihanraya Parlimen Masjid Tanah.

Pemerhari politik di negeri ini mendakwa bahawa Abu Seman sekarang ini sedang sibuk untuk melobi bagi mendapatkan kerusi Ketua Menteri Melaka selepas Pilihanraya Umum akan datang. Ini kerana Ali Rustam dikatakan berminat untuk beralih untuk menduduki kerusi Menteri Pusat. Antara kempen yang dijalankan ialah mencari publisiti dengan isu babi dengan menggambarkan bahawa Ali Rustam gagal menanganinya.

Selain itu slogan 'Masjid Tanah Komuniti Terbilang' ini juga dilihat merupakan antara kempen untuk menaikkan namanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59