Monday, 22 October 2007

Konvensyen Melayu Melaka Maju 2010 : Ekonomi Melayu akan terus layu jika dasar rasuah dan kroni diteruskan


BANDARAYA MELAKA : Selagi amalan rasuah dan kronisme diamalkan oleh kerajaan BN dan Umno terus diamalkan selagi itulah hasrat untuk meningkatkan ekuiti Melayu dalam ekonomi negara tidak akan tercapai. Ini kerana peluang perniagaan hanya berlegar di kalangan suku-sakat Umno dan kawan-kawan mereka sahaja.

Maka hasrat untuk mencapai 30 % penguasaan ekonomi bagi Orang Melayu seperti yang dicita-citakan oleh Dasar Ekonomi Baru (DEB) akan terus menjadi angan-angan kosong.

Walau sebanyak manapun konvesyen atau seminar di adakan ianya akan hanya gah dari segi seminar dan kertas kerja tetapi pelaksanaannya hanyalah omongan kosong.

Semalam media melaporkan bahawa Konvensyen Melayu Melaka Maju 2010 di adakan bertempat di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh.

Konvensyen anjuran Kerajaan Negeri Melaka yang berlangsung selama dua hari itu dilaporkan lebih memberikan penekanan terhadap Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri selain Pencapaian Indikator Melaka Maju 2010, Status Pencapaian Melayu Maju dan Pembangunan Negeri termasuk beberapa bengkel turut diadakan.

Menurut Pengarah Majlis Tindakan Ekonomi dan Sosial Bumiputera Negeri Melaka, Datuk Hasnoor Sidang Husin, program ini dikatakan mampu mengukur pencapaian Bumiputera Melaka dalam pelbagai sektor utama sehingga kini.

Hasnoor berkata konvensyen itu turut menyediakan dasar dan strategi bagi mencapai matlamat sekurang-kurangnya 60% Bumiputera dalam sektor ekonomi menjelang tahun 2010 malahan konvensyen ini turut membincangkan pelan tindakan bagi mencapai objektif Melayu Melaka Maju 2010.

Kita ingin mengingatkan Kerajaan Negeri Melaka dan Ali Rustam supaya menghapuskan semua jenis rasuah dan kronisme di dalam pentadbiran Kerajaan Negeri dan agensi kerajaan negeri. Jangan pilih bulu dari segi pembahagian kontrak; pemilihan dalam jawatan-jawatan penting kerajaan negeri dan agensinya; jangan menindas peniaga-peniaga kecil bumiputera; jangan 'merobohkan' tapak-tapak perniagaan Orang Melayu dalam Bandaraya Melaka dan sebagainya.

Selagi amalan-amalan di atas tidak dihentikan maka selagi itulah Orang Melayu khususnya di Melaka akan terus ketinggalan dari segi ekonomi. Kekuatan ekonomi hanya akan diperolehi oleh 'UMNOPUTERA' bukan bumiputera. Hanya segelintir sahaja Orang Melayu yang senang sedangkan majoritinya susah.

Semua orang tahu bahawa Kerajaan Negeri Melaka merupakan sebuah kerajaan yang begitu hebat amalan kronismenya apabila semua kontraktor, klinik dan syarikat swasta yang dikatakan cenderung kepada pembangkang sudah pasti tidak akan menikmati kontrak kerajaan negeri. Begitu juga semua pemohon-pemohon jawatan di agensi kerajaan negeri juga mestilah ahli Umno.

Selain itu kerajaan negeri juga bertindak 'meranapkan' beberapa tapak perniagaan Orang Melayu di kawasan Bandaraya Melaka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59