Thursday, 25 October 2007

JURUAUDIT PROFESSIONAL DI AGENSI AWAM BUKAN PENYELESAIAN MASALAH


PUTRAJAYA : Juruaudit profesional dari Jabatan Audit Negara (JAN) akan ditempatkan di semua agensi awam bagi mencegah penyelewengan dana, demikian kata Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang ketika ditemui pada majlis sambutan Hari Raya anjuran Jabatan Perdana Menteridalam dan ianya dilaporkan oleh akhbar hari ini.

Beliau berkata, tindakan mahkamah itu menunjukkan bahawa kerajaan serius dalam menangani masalah itu.

Nampaknya Pegawai-pegawai kerajaan sama sahaj dengan pemimpin-pemimpin Islam Hadhari yang jelas tidak mahu membenteras masalah rasuah dengan dengan bersungguh-sungguh. Walaupun Juruaudit Professional di tempatkan di agensi awam ianya tidak akan menakutkan penyangak-penyagak itu kerana juruaudit itu sendiri MUNGKIN juga boleh diSUAP dan terlibat sama dengan RASUAH kerana selagi manusia tidak takut kepada Allah selagi itulah rasuah akan terus berlaku.

Masalahnya sekarang, pemimpin atasan sendiri tidak takut kepada Allah dan mereka juga dipertikai integriti masing. Ada anak pemimpin besar yang kaya raya selepas bapanya jadi orang terpenting, ada adik pemimpin yang 'bussiness'nya begitu dahsyat selepas abangnya berkuasa dan macam-macam lagi.

Malah tindakan meletakkan juruaudit ini juga tidak akan menakutkan jerung-jerung besar seperti menteri, timbalan menteri dan sebagainya kerana mereka tidak akan didakwa dan akan dilindungi oleh pemimpin no. 1 Islam Hadhari. Sebab dalam kes penyelewengan di Kementeri Belia dan Sukan dan lain-lain, menteri-menterinya langsung tidak diusik oleh BPR. Sedangkan ada tender-tender atau projek-projek yang terlibat bernilai jutaan ringgit sudah tentu menteri juga tahu akan hal itu.

Malangnya di dalam negeri Islam Hadhari ala Filem Hindustan dan Tamil ini, semua orang besar ada imuniti.

Selagi Undang-undang Islam dan kaedah penyelesaian secara Islam tidak digunapakai selagi itulah manusia tidak akan gerun dan takut untuk melakukan kemungkaran dan kejahatan seperti rasuah dan lain-lain.

Kepada yang berkuasa tunggulah HUKUMAN ALLAH jika kamu menggunakan kuasa ada sedikit pada kamu untuk melindungi PENYANGAK dan 'MALAUN-MALAUN' ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59