Wednesday, 3 October 2007

ISU VIDEO VK LINGAM : TUBUH SURUHANJAYA ATAU HADAPI USUL TIDAK PERCAYA


Kedegilan kerajaan tidak untuk tidak menubuhkan Suruhanjaya Diraja dalam kes Video VK Lingam-Fairuz semakin meningkatkan kemarahan rakyat.

Terbaru Ketua Pembangkang, Lim Kit Siang mendesak suruhjaya itu ditubuhkan segera jika tidak beliau akan mengusulkan undi tidak percaya kepada Ketua Hakim Negara, Tan Sri Ahmad Fairuz Abdul Halim. Walaupun ianya mungkin tidak memberi kesan kepada insan-insan degil tersebut namun usul itu akan mencalarkan imej negara.

Ketua pembangkang itu memberi amaran bahawa beliau akan mengemukakan usul tersebut jika sekiranya kerajaan masih berdegil dan sememang akan berdegil dan bongkak.

Dalam satu kenyataannya semalam, Lim berkata, usul tidak percaya terhadap Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim akan dikemukakannya apabila sidang Parlimen disambung pada 22 Oktober depan.

"Kabinet (dalam mesyuarat mingguannya) esok(Rabu) tidak boleh melepaskan tanggungjawabnya untuk melakukan apa yang betul untuk negara dan generasi akan datang [...] dengan membubarkan penal tiga anggota untuk menentukan kesahihan klip video (Datuk VK) Lingam.

“(Dan menggantinnya dengan) sebuah suruhanjaya diraja yang mempunyai kuasa yang luas untuk menyiasat badan kehakiman bagi memulihkan kenyakinan rakyat dan masyarakat antarabangsa terhadap badan kehakiman Malaysia," katanya.

Klip video itu, yang didedahkan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dua minggu lalu, menunjukkan Lingam sedang berbual melalui telefon, didakwa dengan Ahmad Fairuz, untuk mengatur pelantikan hakim-hakim kanan 'yang sehaluan'.

Pendedahan tersebut telah menggemparkan masyarakat perundangan, dan Majlis Peguam - yang mewakili 13,500 peguam - mendesak supaya ditubuhkan suruhanjaya diraja untuk menyiasat sepenuhnya dakwaan tersebut.

Kerajaan kemudiannya menubuhkan panel bebas tiga anggota yang diketuai oleh bekas Hakim Besar Malaya, Tan Sri Haidar Mohd Noor. Dua lagi anggotanya ialah Pengerusi Majlis Khidmat Negara, Tan Sri Lee Lam Thye dan bekas hakim Mahkamah Rayuan, Datuk Mahadev Shankar.

Alasan dakwaan

Sementara itu, Lim turut menyenaraikan alasan untuk mendakwa Ahmad Fairuz atas dakwaan salahlaku dan kegagalannya sebagai ketua hakim, termasuk:

Gagal untuk menunaikan tanggungjawabnya apabila dilantik menjadi Ketua Hakim Negara lebih empat tahun lalu, untuk merombak semula Kod Etika Hakim 1994 bagi memulih keyakinan rakyat terhadap kebebasan, kesaksamaan dan integriti badan kehakiman.

Mencemar imej badan kehakiman apabila gagal untuk mengambil tindakan dan mengesahkan dakwaan yang dibuatnya bahawa ada hakim yang menerima rasuah.

Gagal untuk mengambil tindakan terhadap hakim-hakim, termasuk dari Mahkamah Persekutuan, yang menghalang perjalanan keadilan dengan tidak menyediakan penghakiman bertulis - dengan satu kes seorang hakim Mahkamah Persekutuan yang mempunyai kira-kira 35 tunggakan penghakiman bertulis sejak dilantik menjadi hakim Mahkamah Tinggi.

Ahmad Fairuz mencadangkan supaya dimansuhkan sistem common law dan menggantikannya dengan sistem perundangan Islam.


Kebuntuan selama tujuh bulan berhubung pelantikan Hakim Besar Malaya yang sesuai selepas persaraan Datuk Siti Norma Yaakob pada 5 Januari 2007.

Skandal klip video Lingam yang mengaitkan beliau dalam satu pendedahan mengenai tindakan tidak wajar untuk mengatur pelantikan hakim dan mengatur penghakiman dan keputusan mahkamah.

Nazri salah

Lim juga menyanggah kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Nazri Abdul Aziz bahawa pelakuan hakim-hakim tidak boleh dibahas di Parlimen.

“Beliau salah. Tiada dalam peraturan tetap Parlimen atau Perlembagaan yang menghalang salahlaku para hakim dibahaskan di Parlimen, (dengan syarat) ianya mestilah melalui usul substantif yang perlu mematuhi prosedur khas," katanya.
Lim juga menegaskan bahawa tiga bekas hakim turut menyuarakan sokongan mereka terhadap penubuhan suruhanjaya diraja itu dan penubuhan suruhanjaya kehakiman mengenai pelantikan dan kenaikan pangkat para hakim.

Pandangan bekas hakim-hakim Mahkamah Rayuan - Datuk Shaik Daud Ismail, Datuk KC Vohrah dan Datuk VC George - itu dilaporkan oleh akhbar The Star Ahad lalu.

Ahmad Fairuz telah menafikan bahawa beliau adalah orang yang bercakap dengan Lingam dalam klip video tersebut.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59