Monday, 8 October 2007

IMAM AL HADHARI JANGAN MARAH-MARAH NANTI CEPAT KEREPOT


Dollah marah-marah di Kepala Batas

PM Imam Al Hadhari dilaporkan marah-marah di Kepala Batas apabila ada wartawan yang bertanya adakah kerajaan sedang cuba mengalihkan penyiasatan (divert the investigation) apabila mensasarkan perhatian mereka terhadap perakam video dan bukannya peguam yang dirakam (merujuk keapda rakaman video kontroversi peguam VK Lingam).

Imam Al Hadhari itu berkata "Masih ada siasatan lanjut mengenainya dan kita tidak septutnya membuat andaian seperti itu (BERNAMA).

Memang sejak penubuhan Panel Penyiasat bagi mengesahkan kesahihan rakam video sensasi ini, banyak pihak tidak berpuas hati. Pengerusi dan ahli-ahli panel ini sendiri mengakui yang kuasa mereka terbatas dalam menjalankan penyiasatan. Banyak pihak lebih setuju jika kerajaan menubuhkan sebuah badan penyiasat bertaraf Suruhanjaya DiRaja.

Dalam Mingguan Malaysia semalam Datuk Shaik Daud Md Ismail, bekas Hakim Mahkamah Rayuan telah berkata:

Untuk mengelakkan keraguan (berkenaan penyiasatan yang dikendalikan panel ini), lebih baik jika satu Suruhanjaya Diraja turut ditubuhkan.

Contoh yang baik , semasa kes ‘mata lebam’ (Datuk Seri) Anwar Ibrahim, tiada siapa mahu bercakap. Pegawai polis yang nampak tindakan (bekas) Ketua Polis Negara pun tidak berani. Tetapi bila Suruhanjaya Diraja ditubuhkan, mereka tampil dan memberikan bukti-bukti.

Malah bekas Ketua Polis Negara Tun Hanif Omar dalam ruangannya dalam akhbar The Sunday Star hari ini turut mempertikaikan kesesuaian Panel Penyiasat ini dengan berkata jika benar panel ini tidak berkuasa memanggil saksi melainkan mereka yang datangs ecara sukarela sebagaimana yang dinyatakan oleh TPM Najib Tun Razak, apa gunanya panel ini (Then, of what use is the Panel of Enquiry).

Bukan hanya tokoh-tokoh besar ini, parti-parti pembangkang dan NGO termasuklah Majlis Peguam, kita melihat parti komponan BN, iaitu GERAKAN pun menuntut agar sebuah Suruhnajaya di Raja dibentuk untuk menyiasat isu ini. Gesaan GERAKAN itu datangnya dari Pemangku Presidennya Dr Koh Tsu Koon semasa berucap dalam perhimpunan parti itu di Kuala Lumpur. Beliau berkata kerajaan perlu meniliti secara serius desakan dari rakyat itu.

Oleh itu apa perlu Dollah marah-marah. Kalau benar beliau jujur dan ikhlas tidak mahu menyelindung mana-mana pihak pun, ayuh terima tuntutan rakyat agar ditubuhkan sahaja sebuah Suruhanjaya di Raja yang memiliki kuasa yang lebih efektif untuk menyiasat kes ini secara terbuka dan memberikan cadangan kepada kerajaan.

KITA HARAP IMAM HADHARI JANGAN MARAH-MARAH NANTI CEPAT KEREPOT. RAKYAT BUKANNYA HENDAK MENONTON AKSI PAK IMAM HADHARI MARAH DI MEDIA, TETAPI RAKYAT MAHU MENGETAHUI BENAR ATAU TIDAK APA YANG MEREKA SAKSIKAN DALAM VIDEO ITU.

KALAU BENAR SILA AMBIL TINDAKAN KE ATAS PARA 'PELAKON' DAN ORANG YANG DISEBUT DI DALAM VIDEO ITU. APA YANG SUSAH SANGAT PAK IMAM HADHARI KAN BERKUASA. PETIK SAHAJA JARI SEMUA ORANG AKAN DATANG MENUNDUK KEPADA DAN BERKATA APA YANG MEMANDA PERINTAHKAN AKAN HAMBA TURUTI.

KALAU IANYA FITNAH DAN VIDEO YANG DIBUAT-BUAT SILA SERET ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB ITU KE MUKA PENGADILAN.

BILA LAGI PAK IMAM HADHARI NAK TUBUH SURUHANJAYA DIRAJA?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59