Friday, 26 October 2007

BILANGAN KES ROGOL MENGGERUNKAN .KERAJAAN GAGAL TANGANINYAKerajaan tidak boleh menafikan bahawa rakyat terutamanya wanita semakin tidak selamat sekarang. Kejadian jenayah bukan lagi boleh diukur dengan hari tetapi sekarang ianya boleh diukur dengan jam. Lebih membimbangkan lagi adalah kes rogol. Pada tahun sehingga Julai berlaku 1,206 kes rogol, ini adalah kes yang dilaporkan, kita sudah pasti tidak tahu berapa pula bilangan kes rogol yang tidak dilaporkan sama-sekali mungkin kerana malu, takut.

Fakta di atas tentang bilangan kes rogol yang menggerunkan ini diberikan oleh Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Fu Ah Kiow semalam ketika perbahasan di Dewan Rakyat semalam.

Menurutnya dari 1,206 kes rogol tersebut 86% telah diselesaikan. Maksud selesai disini mungkin ialah perogol ditangkap. Tetapi persoalannya apakah tindakan kerajaan untuk memastikan kes ini tidak berulang. Apa yang kerajaan telah buat untuk mencari root cause (punca sebenar) serta apa tindakan yang dibuat untuk menutup punca-punca tersebut. Yang ini tidak dinyatakan. Selagi punca-punca ini tidak ditutup dan dibenteras selagi itulah kes rogol akan terus meningkat.

Kalau kita congakkan bilangan 1,206 kes dalam masa 7 bulan, ia merupakan suatu bilangan yang cukup menggerunkan kita. Bermakna terdapat purata 172 kes rogol sebulan ataupun 5.7 kes sehari ataupun hampir 1 kes rogol setiap 4 jam! Woow amat menakutkan bunyinya. Maka setiap 4 jam akan ada wanita yang teraniaya malah dalam banyak kes mangsa juga dibunuh dengan kejam.

Angka ini ternyata memberikan bukti bahawa RAKYAT BERADA DALAM KEADAAN BAHAYA DAN TIDAK SELAMAT dalam negara sekarang. Dan kita sudah pasti tidak tahu berapa pula bilangan kes rogol yang tidak dilaporkan sama-sekali mungkin kerana malu, takut, diugut dan sebagainya.

Malangnya di saat semua orang teraba-raba mencari penyelesaian, Imam Al Hadhari yang dikatakan dididik dengan asas-asas Islam juga turut bengong atau bukan bengong tetapi tertidur.

Mengapa Imam Islam Hadhari ini masih berdegil tidak mahu menggunakan undang-undang Islam yang mampu membendong gejala jenayah dan maksiat yang berleluasa ini.?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59