Friday, 5 October 2007

ALLAHU AKHBAR : PRO-MAHASISWA BAIKI KEDUDUKAN DI UM


Allahu Akhbar, Kumpulan Pro-Mahasiswa berjaya membaiki pencapaian mereka dalam Pilihanraya Kampus UM sessi 2008/2009, apabila memenangi 9 kerusi,berbanding 32 oleh Aspirasi pada PRK tersebut.

Pro mahasiswa mendapat dua daripada sembilan kerusi umum dan mendapat kerusi percuma di Akademi Pengajian Islam, dan Fakulti Undang-undang.

Selain itu, di Fakulti Pergigian, Kejuruteraan dan Pusat Sukan, mereka hanya meperolehi satu kerusi di setiap fakulti tersebut.

UM antara kampus terakhir selain Universiti Malaysia Sabah (UMS) yang mengumumkan keputusan PRK selepas pengundian semula diadakan ekoran terdapat pengundi hantu di Kolej Kediaman ke-12 pada 2 Oktober lalu.

Proses pengundian berlangsung semula semalam dari jam 9 pagi sehingga 3 petang.

Selepas solat Asar, Dewan Tunku Canselor (DTC) menjadi tumpuan mahasiswa serta kakitangan universiti yang terlibat termasuk jawatankuasa pemantau, penyiasat serta Naib Canselor yang turun melihat proses penjumlahan undi.

Kira-kira 500 penyokong pro mahasiswa mengadakan perhimpunan sambil duduk bersila di pekarangan DTC sambil mengadakan sesi tazkirah dan berzikir.

Mereka kemudiannya masuk ke dalam DTC tersebut pada jam 6.30 petang bagi mendengar keputusan yang diumumkan, yang dimulai dengan nyanyian lagu universiti, 'Varsiti'.

DTC yang dipenuhi mahasiswa untuk sesi pengumuman gamat selepas diselangi sorakan kumpulan, apabila calon yang disokong mendapat kemenangan.

Ia berakhir pada jam 6.45 petang dengan perhimpunan aman kumpulan pro mahasiswa yang memberi taklimat dan kata-kata semangat kepada penyokong mereka yang telah bekerja keras.

WALAUPUN DITEKAN DAN DIHIMPIT DENGAN PELBAGAI PERATURAN BERAT SEBELAH SERTA BERHADAPAN DENGAN SELURUH JENTERA UNIVESITI NAMUN KUMPULAN PRO MAHASISWA BERJAYA MEMBUKTIKAN BAHAWA ISLAM TIDAK AKAN LENYAP DARI BUMI UNIVERSITI.

KEMENANGAN 2 ORANG CALON UMUM MENUNJUKKAN BAHAWA KESELURUHAN MAHASISWA UM TIDAK MENOLAK CALON-CALON PRO-MAHASISWA KERANA JIKA MEREKA DI TOLAK SECARA TOTAL SUDAH TENTU TIDAK SEORANG PUN CALON MEREKA AKAN MENANG KERUSI UMUM.

KITA YAKIN SEKIRANYA 'PADANG PERMAINAN' SAMA RATA, TIADA UGUTAN, PAKSAAN, PENIPUAN DAN PENYELEWENGAN SUDAH TENTU PRO MAHASISWA AKAN MEMBERIKAN TENTANGAN LEBIH SENGIT HATTA MUNGKIN AKAN MENAWAN SEMULA UM. MEREKA BUKAN SAHAJA BERHADAPAN DENGAN JENTERA MAHASISWA ASPIRASI MALAH MEREKA SEBENARNYA BERHADAPAN DENGAN HEP DAN KERAJAAN KHUSUSNYA UMNO ITU SENDIRI.

SYABAS KEPADA YANG MENANG. INSYA ALLAH PRO MAHASISWA AKAN TERUS MENEGAKKAN KEBENARAN DAN MENCEGAH KEBATILAN.

KESIMPULAN DARI PRK KALI INI BOLEHLAH DIKATAKAN DEMOKRASI TELAH MATI DI UNIVERSITI, WALAUPUN MUNGKIN PEMBUNUH-PEMBUNUH DEMOKRASI AKAN MENJAWAB PEMBANGKANG JUGA MENANG MANA MUNGKIN DEMOKRASI TELAH MATI.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59