Friday, 14 September 2007

LAPORAN AUDIT 2006: TIADA UNSUR PENYELEWENGAN DI KELANTAN


KUALA LUMPUR: Pembelian 39 buah kenderaan, termasuk 13 kereta import, dengan kos berjumlah RM4.57 juta oleh Pejabat Menteri Besar dan Setiausaha Kerajaan Negeri Kelantan dikenal pasti antara punca peningkatan defisit yang besar dalam perbelanjaan mengurus negeri itu pada tahun lepas.

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang berkata, ini kerana pejabat itu pada asalnya telah diluluskan perolehan dan pembelian 11 buah pelbagai jenis kenderaan dengan bajet berjumlah RM1.29 juta.

"Bagaimanapun selepas akaun 2006 ditutup, pejabat ini telah melakukan perolehan dan pembelian sebanyak 39 buah kenderaan dengan jumlah RM4.57 juta.

"Antara pembelian itu adalah sebanyak sembilan buah kereta Mercedez Benz pelbagai model dengan kos RM2.27 juta dan empat buah Honda Accord berjumlah RM388,242," katanya dalam Laporan Ketua Audit Negara 2006.

Perkara ini telah dijelaskan oleh kerajaan Kelantan kepada umum tidak berapa lama dahulu. Isu ini tidak berbangkit lagi.

Apa yang penting ialah tidak ada penyelewengan dan penipuan dilaporkan oleh laporam audit ini tidak seperti laporan audit untuk kementerian-kementerian kerajaan pusat dan kerajaan-kerajaan negeri lain.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59