Tuesday, 18 September 2007

HARGA GAS NAIK LAGI?


Harga minyak mentah dunia semalam diniagakan sekitar USD78.59 setong, berbanding cuma USD58.32 pada 3 Januari yang lalu. Menurut berita mukadepan akhbar The Star hari ini Menteri Tenaga, Air dan Komunikasi Dr Lim Keng Yaik menyatakan bahawa pihak Petronas mendesak agar harga gas tempatan dinaikkan memandangkan ia menanggung subsidi sekitar RM50 billion sepanjang 10 tahun lalu.

Menurut Dr Lim lagi sebuah jawatankuasa Kabinet yang dipengerusikan PM akan menimbangkan permohonan Petronas itu selewat-lewatnya minggu hadapan.NAMPAK GAYANYA HARGA AKAN NAIK LAGI. YANG LEMASNYA ADALAH RAKYAT BAWAHAN KERANA SUDAH PASTI HARGA BARANGAN YANG MENGGUNAKAN GAS UNTUK PENGELUARANNYA AKAN TURUT DINAIKKAN.

Mukadepan akhbar NST pula memaparkan kenaikkan harga bahan makanan termasuklah bawan, kentang, tomato, gandum, mee segera, susu kacang soya dan ikan berpunca dari permintaan global serta cuaca buruk dan hasil yang tidak memuaskan.
Dan beberapa hari kebelakangan ini sedang kita sibuk mengerjakan puasa Ramadhan harga ayam mentah juga naik mendadak.

Kalau diperingkat ini kita boleh lagi berjenaka, nampaknya di Malaysia semuanya naik dan tidak turun-turun kecuali hujan! (Kalau pun hujan turun, turun pula selebat-lebatnya sehingga saudara-saudara kita di Utara kini berpuasa digenangi air).

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59