Friday, 10 August 2007

RAFIDAH TAK PERLU AJAR TOK GURU


KOTA BARU: Rafidah semalam mengkritik dengan menyatakan bahawa Kerajaan negeri pimpinan PAS perlu menghentikan tindakan cuba "membunuh" budaya Kelantan dengan menyekat budaya itu daripada diperkenalkan kepada umum, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Rafidah Aziz.

Beliau berkata budaya Kelantan yang antaranya dikenali di seluruh dunia seperti tarian Mak Yong dan Wayang Kulit, tidak seharusnya dibiarkan pupus kerana ia merupakan identiti rakyat negeri itu.

Rafidah yang juga Ketua Wanita Umno, berkata langkah kerajaan negeri yang menyekat kesenian budaya itu daripada berkembang dianggap tidak wajar kerana budaya mencerminkan cara kehidupan rakyat Kelantan.

"PAS perlu faham untuk membezakannya kerana budaya dan agama adalah berbeza. Budaya adalah cara kehidupan kita manakala agama adalah kepercayaan kita.

"Malahan jika kita lihat, orang Islam di negara China mempunyai budaya mereka sendiri, termasuk orang Islam di Arab, Mesir dan India.

"Mereka juga mengekalkan budaya mereka sedangkan Islam telah menapak di negara-negara itu jauh lebih lama berbanding di negara kita," katanya pada majlis penyampaian dermasiswa untuk 400 pelajar sekolah menengah di negeri ini di sini hari ini.

Kerajaan Kelantan melarang sebarang persembahan Mak Yong, Wayang Kulit dan Menora dibuat di tempat terbuka kerana ia dianggap bercanggah dengan akidah Islam.

P/S : Kalau setakat berhujah dengan akal tak payah bercakap lah wahai Mak Dah oooi sebab Hukum Agama mesti dipatuhi bukan pakai nafsu dan akal. Makin banyak Mak Dah bercakap makin terserlahlah kejahilan kamu wahai Mak Dah.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59