Saturday, 7 July 2007

UMNO MEMANG TAK SUKA MUZAKARAH. MEREKA LEBIH SUKA KONSERT DAN PROGRAM HIBURANMufti Perak, Datuk Seri Harussani Zakaria terkilan dan dukacita apabila Muzakarah Ulama 2007 yang berakhir semalam tidak mendapat sambutan menggalakkan daripada ahli politik negeri itu.

Beliau berkata, tujuan pihak penganjur menjemput semua wakil rakyat beragama Islam iaitu Ahli Parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) ialah supaya dapat bersama-sama mengeluarkan idea demi kebaikan ummah.

‘‘Kita jemput golongan politik untuk bersama dengan kita supaya mereka dapat melibatkan diri, pada mulanya saya rasa ramai yang akan datang tetapi malangnya tidak ramai yang hadir.

‘‘Kalau kita (ulama dan umara) dapat bekerjasama sudah pasti akan dapat kesan yang lebih baik hasil daripada muzakarah ini. Kita sudah jemput semua Ahli Parlimen Perak tetapi tidak hadir, saya sangat dukacita,” katanya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap pada majlis penutup Muzakarah Ulama 2007 yang bertemakan Menyoroti Gandingan Ulama dan Umara dalam Kemerdekaan Negara: Mengimbas 50 Tahun berlalu ke arah Persediaan 50 tahun Mendatang di sini hari ini.

Memang menjadi darah daging pemimpin Umno tidak suka bermuzakarah dan berbincang hal-hal berkaitan Islam. Tetapi kalau dipanggil ke program konsert, Jom Heboh, Joget dan sebagainya sudah pasti mereka datang.

PAS sudah lama mengajak Umno bermuzakarah tentang isu kafir mengkafir, isu perpaduan dan lain-lain, tetapi malangnya bukan sahaja mereka tidak bersetuju, surat pun tidak dijawab. Inilah Umno sebenarnya Dato' Seri. Dato' Seri kena sedar bahawa Umno sememangnya memandang Islam dengan sebelah mata sahaja. Mereka lebih mementingkan hal-hal pembangunan dan 'fulus' sahaja.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59