Thursday, 12 July 2007

ULAMA BEBAS VS ULAMA ZOOSaya tertarik dengan laporan Harakahdaily tentang kenyataan Dato' Tuan Ibrahim tentang Ulama Zoo.

Beliau memberikan perumpamaan ulama yang tidak tahu menjaga ilmu hanya kerana takutkan pemerintah seperti seekor harimau di zoo yang hilang kehebatan sebenar dan mendesak ulama agar tidak terpengaruh dengan apa yang disogokkan pemerintah sehingga mengekalkan kemaksiatan dalam pemerintahan.

“ Harimau ni kalau dihutan akan nampak kehebatannya kerana ia duduk di tempat yang betul. Kalau yang dikurung dalam kandang zoo kita boleh urut kepala. Kita tak nak ulama macam harimau di zoo. Bila dihidangkan lagu pop ye ye nak tercabut serban. Orang buat ikut suka dia. Hilanglah kehebatan ulama, kalau jadi macam tu akan kekal kemaksiatan dalam pemerintahan,” katanya.

Hakikatnya pandangan beliau ini amat bertepatan dengan situasi sekarang kerana ramai ulama yang ada disekeliling kita kini adalah Ulama' Zoo yang diberi 'makan' oleh tuannya iaitu Kerajaan Islam Hadhari. Maka Ulama Zoo ini tidak akan berani berkata benar sebab mereka takut tidak diberi makan, maka matilah mereka kelaparan dan kehausan.

Ulama bebas memang semakin kurang. Semuanya ingin menjadi ulama zoo seperti menjadi Ustaz Umno, Ustaz KEMAS, Ustaz Jabatan Agama dan sebagainya. Akhirnya Jabatan Pelajaran, Jabatan Agama dan sebagainya bertindak sebagai zoo 'memenjarakan' mereka. Dan mereka hanya mengaum di dalam zoo yang sedikitpun tidak menggerunkan pengunjung-pengunjungnya.

Kiriman : Danial Fikri, Seberang Jaya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

aburazzi said...

ada ust J-Qaf yang bekerja untuk KITA

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59