Thursday, 19 July 2007

PERGINYA SEORANG PEJUANG GIGIH MOESTAPA SHARIFPERGINYA SAHABATKU

Sebut sahaja nama Mostope ‘tukang gunting’ atau nama asalnya Mostope Sharip 58, rasanya tiada siapa di Padang Tengku atau daerah Lipis khususnya tidak mengenalinya. Beliau terkenal bukan sahaja kerana kemahiraNnya menggunting rambut dan penampilan berbezanya iaitu yang selalu berkain palikat, tetapi dia dikenali kerana komitmenya terhadap Parti Islam SeMalaysia (PAS).

Difahamkan penglibatan Meostope dengan PAS bermula sekitar tahun 60an, maka tidak hairanlah beliau mengenali ramai tokoh PAS vateran PAS antaranya Ustaz Yazid Jaafar, Dr Daeng Sanusi Daeng Mariok dan Allayarham Ustaz Bunyamin Yaakub, beliau turun kenal dengan Mohd Kamal Koh.

Beliau juga rapat tokoh-tokoh tempatan seperti Ustaz Kasim Yahaya, Allahyarham Sulaiman Sidek, Allahyarham Yaakub Andak, Allahyarham Ustaz Hussein Ibrahim, dan Mokhtar Mansur, Dr Abdul Wahab Ismail (sekadar menyebut beberapa nama) Mereka adalah antara rakan seperjuanganya dan gurunya.

Beliau juga mengenali tokoh-tokoh PAS masa kini seperti Haji Mohamad Sabu, Haji Mahfuz Omar, Salehuddin Ayub dan lainya kerana tugasnya sebagai setiausaha penerangan PAS kawasan menghendaki beliau berhubung dengan tokoh-tokoh tersebut bagi melicinkan program parti. di kawasanya.

Tugasan terakhir beliau sebelum pergi mengadap ilahi pada hari Rabu ,18 Julai 2007 jam 4.45 pertang ialah mengatur program Ustaz Idris Ahmad dan Haji Mohamad Sabu, Naib Presiden PAS pada 13 dan 18 Julai 2007.

Menurut isterinya, Rohani Nawi, Allahyarham demam sejak tiga hari lalu, tetapi masih bersemangat untuk menjaya program yang diaturnya . Allahyarham menampal poster ceramah Haji Mohamad Sabu sambil mengedar akhbar Siasah pada hari Isnin (16 Julai).

“Tiada apa yang ganjil padanya kecuali dia kata ceramah ini ada yang terakhir, saya tak hirau sangat kata-katanya keraan tidak menyangka arwah akan pergi.

“Beliau juga ada meminta minuman yang tidak biasa diminumnya iaitu air bergas, air tembikai yang tidak pernah diminumnya permintaanya saya tunaikan,” ujarnya .


Selain bekerja sebagai ‘Tukang guting rambut’ Allahyarham adalah pengedar akhbar Altenatif seperti Harakah, Suara Keadilan, Siasah dan Roked (DAP) suatu ketika dahulu.

Beliau amat sinonim dengan Harakah kerana menjadi menjadi pengedar akhbar itu sejak tahun 1987 lagi. Beliau menjual Harakah dengan caranya tersendiri termasuk mengedarnya dan menjualnya dari tangan ke tangan (seperti dilakukan kumpulan Al Arqam).

Kegigihanya memperkenalkan Harakah sememangnya sukar ditandinginya ia melakukannya sama seperti usahanya mempromosi program parti kepada sesiapa sahaja termasuk kepada bukan Melayu iaitu kaum India dan Cina. (Beliau boleh berbahasa Tamil dan Cina).

Selain tokoh PAS, Allahyarham juga mengenali ‘orang filem’ kerana pernah terlibat dengan ‘Syarikat Malar Filem’ semasa mudanya.

Beliau pernah bercerita kepada penulis menganai perkenalanya dengan orang filem yang dikenalinya termasuklah Husein Abu Hasan , Mahyon Ismail (isteri Hussein), Yusuf Haslam (Dato’) dan beberapa orang pelakon vateran lain yang penulis lupa namanya.

Jenazahnya diziarahi sahabat, rakan dan kenalanya dari jauh dan dekat termsuk Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man . Allahyarham meninggalkan seorang Balu Rohani Nawi dan enam oran ganak berusia antara 7 hingga 14 tahun kesemuanya masih bersekolah.

Allahyarham tidak meninggalkan harta malah rumah yang didiaminya No C-52, Taman Bakti, 27100 Padang Tengku, Kuala Lipis, Pahang adalah rumah sewa. Seluruhnya hidupnya diwakafkan kepada parti sehingga ada yang berkata, jika Mostope ada wang, wang itu adalah wang PAS ……itu lah Mospote Sharip.

Semuga Allah mencuvuri rahmat keatas rohnya dan tempat bersama para suhada’. …Amin.

darigaunghati.blogspot.com

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59