Saturday, 7 July 2007

PENGERUSI BERNAMA SEOLAH-OLAH BERCAKAP KEPADA TUNGGUL KAYUMaka berkatalah Pengerusi BERNAMA Annuar Zaini dalam Muzakarh Ulamak 2007 di Ipoh semalam ketika membentangkan kertasnya bertajuk Peranan Media Sejak Kemerdekaan, Sejarah dan Strategi Masadepan, katanya bahawa laporan berdasarkan prinsip kebenaran, keadilan dan ketepatan tanpa buruk sangka adalah penting bagi menjamin integriti pihak media.

Beliau juga bersurah lagi bahawa media merupakan alat penting dalam mempertahankan prinsip keadilan dan sebagai juruodit ketelusan, oleh itu peranannya tidak septut disekat tetapi terus diberi galakkan.

Dan tambah beliau lagi rasuah, penyalahgunaan kuasa, amalan yang tidak telus, perlaksanaan undang-undang yang lemah kesemuanya mesti didedahkan agar tidak ada lagi kezaliman dan penindasan.

Nampaknya Annuar Zaini, Si Pengampu Imam Al Hadhari ini agaknya tidak perasan bahawa rakyat dan peserta muzakarah itu bukannya tunggul kayu. Mereka boleh berfikir tentang benar atau tidak kata-kata Annuar Zaini itu.

Bukankah rakyat telah lama sedar bahawa media hari ini adalah media pengampu dan penjilat kerajaan Islam Hadhari. Apa juga yang dilakukan oleh kerajaan semuanya betul dan maasum. Apa juga yang buruk tentang pemimpin dan kerajaan tidak disiarkan, malah ditutup serapat-rapatnya supaya rakyat tidak tahu.

Lebih teruk lagi pembangkang dan rakyat yang tidak sehaluan dengan kerajaan di hentam dan dihinjak-hinjak oleh media tanpa etika kewartawanan. Hanya perkara-perkara negatif tentang pembangkang yang disiarkan dan diperbesar-besarkan.

Media menjadi tukang hasut dan fitnah hanya semata-mata untuk menyakinkan rakyat bahawa kerajaan adalah maksum dan tidak ada dosa dan kesalahan.

Media-media pro-pembangkang atau media pembangkang seringkali diugut dan dihadkan pengeluarannya. Media-media beroperasi dalam keadaan ketakutan.

Lihat sahaja berita-berita tentang laporan rasuah yang dibuat oleh pembangkang, ianya sudah pasti tidak disiarkan oleh media arus perdana. Yang terbaru laporan rasuah Ezam Mohd Nor terhadap seorang menteri kabinet tidak langsung mendapat liputan.

Apakah ini yang dikatakan laporan berdasarkan prinsip kebenaran, keadilan dan ketepatan tanpa buruk sangka adalah penting bagi menjamin integriti pihak media yang dikatakan oleh Annuar Zaini.

Mimpi disiang hari agaknya orang tua ini. Atau mungkin sudah sampai masanya beliau bersara kerana telah nyanyuk.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59