Saturday, 14 July 2007

IMAM ISLAM HADHARI TERKUTUK


Seorang Imam Masjid Islam Hadhari di Selayang, Selangor melakukan perbuatan terkutuk meraba seorang wanita yang datang berjumpanya di masjid tersebut.

Tok Imam berusia lingkungan 60-an itu didakwa konon cuba memberi ‘kaunseling’ serta ‘menasihati’ gadis 17 tahun berkenaan mengenai perbuatannya, namun mengambil kesempatan melakukan perbuatan tidak senonoh.

Mangsa yang ingin dikenali sebagai ‘Ika’ dan kini sarat mengandung lapan bulan itu dikatakan berjumpa dengan Tok Imam berkenaan di masjid itu sambil ditemani teman lelakinya, Zamry Mohd Razib, 20, serta bapanya, petang Rabu lalu.

Selepas selesai menandatangani surat nikah, ‘Ika’ berkata, dia diminta menunggu sebentar sementara bapa dan teman lelakinya diarah pulang.

“Saya menyangkakan ia adalah sesi kaunseling dan nasihat sebaliknya, tetapi dia cuba mengambil kesempatan.

“Ketika sebak menceritakan perkara yang berlaku, dia mengambil kesempatan memeluk dan menyentuh bahagian atas badan hingga perut kononnya ingin ‘mencurahkan kasih sayang’ serta menganggap dirinya sebagai bapa.

“Saya ketakutan dan kaku. Selepas hampir sejam berada dalam ‘sesi kaunseling’ itu saya terus menceritakan kejadian itu kepada bakal suami dan membuat laporan polis di Balai Polis Selayang,” katanya kepada wartawaan sebuah media di sini, semalam.

Tidak cukup melakukan perbuatan itu, ‘Ika’ berkata, lelaki tua itu sempat mempelawa untuk bertemu lagi atas dasar ‘mengambil berat’ dengan nasibnya.

Sementara itu, Zamry berkata, dia amat kecewa dan kesal apabila Tok Imam sendiri tergamak melakukan perkara itu sedangkan kedudukannya dipandang tinggi masyarakat.

“Perkara ini sudah berada dalam perhatian polis kerana selepas kami membuat laporan, mereka terus ke sana berjumpa Tok Imam terbabit. Terserah kepada mereka untuk mengambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Manakala bapa remaja itu, Mohd Razib Abbas, 53, meminta perhatian serius Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) untuk menjalankan siasatan terhadap kes itu.

NAMPAKNYA ZAMAN ISLAM HADHARI INI, IMAM-IMAM JUGA TIDAK BOLEH DIPERCAYAI. AGAKNYA JABATAN AGAMA ISLAM NEGERI SELANGOR (JAIS) TIDAK MENJALANKAN PEMERIKSAAN YANG RAPI TENTANG LATARBELAKANG IMAM-IMAM SEBELUM MELANTIK MEREKA. ATAU MUNGKIN JUGA JAIS LEBIH SIBUK MEMANTAU CERAMAH-CERAMAH AGAMA SEHINGGA TERLUPA MENTARBIAH IMAM-IMAM MASJID. MUNGKIN JUGA JAIS LEBIH SUKA MELANTIK IMAM YANG PERANGAINYA MACAM INI ASALKAN MENYOKONG UMNO.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59