Thursday, 19 July 2007

HUKUM ISLAM HADHARI TIDAK SALAH ORANG ISLAM KE PUSAT HIBURANKUALA LUMPUR: Tiada akta atau enakmen kesalahan jenayah syariah negeri-negeri yang memperuntukkan mengenai kesalahan kunjungan orang Islam ke pusat-pusat hiburan, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini. Itulah undang-undang Islam Hadhari.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Abdullah Md Zin berkata ini menyebabkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mempunyai kuasa yang terhad untuk mengambil tindakan terhadap orang Islam yang mengunjungi premis-premis berkenaan.

"Masalah utama yang dihadapi Jakim dalam menguatkuasakan kesalahan berkenaan ialah dari segi bidang kuasa iaitu kuasa mengkanun dan menguatkuasakan undang-undang kesalahan syariah adalah di bawah bidang kuasa negeri," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Senator Sharifah Azizah Syed Zin yang meminta Jakim menyatakan bidang kuasanya dalam menguatkuasakan undang-undang di semua pusat hiburan yang menerima kunjungan orang Islam terutamanya remaja.

Jadi kalau orang Islam hendak ke dangdut, pub, night club dan sebagainya tiada masalah. Ini kerana Islam Hadhari sendiri menggalakkan tempat maksiat itu ditumbuh dan diniagakan. Sebab itulah lesennya diberi. Sehinggakan pusat maksiat seperti itu tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan. Ada yang berlesen malah ada yang tidak berlesen. Bukan itu sahaja Islam Hadhari juga memberikan lesen untuk rumah-rumah urut. Di Selangor rumah urut boleh dikatakan ada di setiap daerah. Begitu juga negeri-negeri lain sebut sahaja bandar besar malah bandar kecil pun kita boleh jumpa rumah urut.

Maka sesiapa yang mengundi parti Islam Hadhari, dia pun dapat saham sama. AWAS.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59