Saturday, 30 June 2007

ULAMA IRAN KATA FATWA BUNUH SALMAN RUSHDIE MASIH SAH, ULAMA ISLAM HADHARI MEMBISU KECUT PERUTFatwa bunuh Rushdie sah’

TEHERAN: Fatwa hukuman mati ke atas Salman Rushdie, oleh pemimpin revolusi Islam Iran, Ayatollah Khomeini, 18 tahun lalu masih lagi sah, kata seorang ulama negara itu, semalam, merujuk kepada tindakan Britain memberi anugerah kepada penulis itu.

“Di Iran, fatwa era revolusi oleh Khomeini masih sah dan tidak boleh dipinda,” kata Hojatoleslam Ahmad Khatami ketika memberi khutbah Jumaat di sini, semalam.

Malangnya di Malaysia Imam Al Hadhari dan Ulama'ulama pengampu dan 'penjilatnya' langsung tidak bersuara, takut dan kecut perut untuk memberikan fatwa atau komen. Hatta bab aurat pun mereka takut nak tegur Imam Al Hadhari.

Penulis kelahiran India itu menyembunyikan diri selama satu dekad selepas Khomeini mengumumkan hukuman mati ke atas Rushdie pada 1989 kerana menghina Islam menerusi buku bertajuk The Satanic Verses.

Iran awal minggu ini mengadakan pertemuan dengan duta Britain ke negara itu bagi menyampaikan bantahan terhadap anugerah Ratu Elizabeth kepada Rushdie dan menyifatkannya sebagai ‘provokasi.’

Pengganti Khomeini, Ayatollah Ali Khamenei, pada Januari 2005 berkata, penulis Britain adalah seorang lelaki murtad dan dizinkan bunuh mengikut Islam.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59