Monday, 25 June 2007

TAK MALU PADA ALLAH DAN PADA MANUSIA?


Semalam di muka depan surat khabar Berita Harian memaparkan pertemuan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Ketua Mufti Bosnia Herzegivina Mustafa Ceric sambil diperhatikan isterinya Datin Seri Jeanne Abdullah di university of Sarajevo bagi menyampaikan ceramah yang bertajuk Pembangunan Negara dalam Masyarakat berbilang Kaum di Sarajevo . Turut hadhir dalam pertemua itu ialah Isteri Ketua Mufti Aera Ceric .

Saya percaya ramai pihak tersenyum menyaksikan gambar yang terpapar di muka akhbar tersebut. Barangkali inilah kali pertama penampilan isteri baru Perdana Menteri di pentas antarabangsa dalam menyertai lawatan rasmi perdana menteri .

Respon awal saya ialah sepatutnya Ketua Mufti Bosnia Mustafa Ceric yang menyampaikan ceramah kepada Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi yang juga merupakan Pengerusi OIC .

Saya rasa , kuliah awal yang boleh disampaikan oleh Mustafa Ceric ialah mengenai batas - batas aurat dan tanggungjawab seorang suami terhadap isteri sebelum masuk tajuk kuliah dasar yang lain seperti tanggungjawab seorang pemerintah terhadap negara dan rakyatnya.

Apa pun doa saya , pertemuan itu akan memberi erti yang amat bermakna buat Perdana Menteri kita , itupun kalau ia mahu mengerti . Jika tidak , tiada sebarang erti untuk dimengertikan . Pun begitu , saya harap rakyat pun reti - reti lah dalam menilai mana pemimpin yang mengerti dan mana pula pemimpin yang tidak mengerti .

Ermmm... tak kan itu pun tak reti ?

Dari SIAPA YANG TAK RETI? BLOG UST NASA TANTAWI

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59