Friday, 22 June 2007

ISU SALMAN RUSHDIE :MENTERI LUAR INDON LEBIH FAHAM DARI IMAM AL HADHARI


Tahniah kepada Menteri Luar Indonesia, Hassan Wirajuda yang memberikan komen yang tegas terhadap kebiadapan kerajaan Britain yang bercadang memeri anugerah Sir kepada Salman Rushdia.

Penganugerahan gelaran Sir oleh Queen Elizabeth II dari Britain kepada Salman Rushdie boleh menjejaskan usaha untuk meningkatkan hubungan antara tamadaun, budaya dan agama, kata Menteri Luar Indonesia, Hassan Wirajuda semalam.

"Dari segi masa, saya boleh katakan ia tidak boleh membantu mewujudkan satu suasana yang kondusif bagi membentuk persefahaman yang lebih baik dan hubungan antara tamadun, budaya dan agama," katanya pada majlis penyampaian tauliah di Istana Merdeka di sini.

Beliau berkata Salman Rushdie telah menjadi pengarang kontroversi kerana menulis buku "The Satanic Verses" pada 1989 yang dibantah oleh umat Islam di seluruh dunia kerana menghina Nabi Muhammad S.A.W.

Agensi Berita Antara memetik Hassan sebagai berkata beliau tidak tahu tujuan sebenar Rushdie diberikan gelaran itu kerana tugas atau khidmatnya.

Bekas pemimpin Iran, Ayatollah Ruhollah Khomeini pada 1989 telah mengeluarkan fatwa supaya Salman Rushdie dibunuh kerana menulis buku tersebut.

Manakala di Pakistan dan Brazil rakyatnya juga bertindak membantah Britain. Ikuti artikel yang dipetik dari Tranungkite oleh greenboc.

Majlis Ulamak Pakistan yang merupakan aebuah badan ulamak terbesar di negara itu dan dianggotai lebih 2000 ulamak telah menganugerahkan "Saifullah" - Pedang Allah kepada Osama bin Laden.

"Kami rasa bangga untuk memberikan gelaran ini kepada Osama bin Laden selepas Kerajaan British memutuskan untuk memberikan gelaran "Sir" kepada Salman Rushdie," kata pengerusi badan tersebut, Maulana Tahir Ashrafi kepada AFP.

"Ini adalah pingat tertinggi untuk seorang pejuang Islam."

Osama Bin Laden telah dituduh terlibat di dalam serangan September 11, 2001 di New York dan Washington yang telah mengorbankan 3,000 orang. Pihak barat terutama Amerika dan sekutunya mempercayai Osama bersembunyi di sempadan Pakistan-Afghanistan.

Afzal Sahi -- wakil dewan wilayah Punjab yang juga ahli parti Liga Muslim Pakistan yang selama ini menyokong Presiden Pervez Musharraf -- menegaskan di dalam perbahasan yang beliau sendiri akan membunuh Salman Rusydie jika terserempak dengannya".

Sementara itu Samiul Haq - Ketua Jamiat Ulema-e-Islam menyatakan bahawa umat Islam wajar mengurniakan gelaran "Sir" dan lain-lain gelaran mulia kepada Osama (kiri) dan Mullah Omar (kanan) sebagai tindakbalas terhadap tindakan penghinaan penganugerahaan Sir kepada Rsuhdie"

Kenyataan Samiul-Haq disokong oleh anaknya, Maulana Hamidul Haq Haqqani yang merupakan seorang ahli Dewan Pakistan. Beliau menegaskan:
"Osama Bin Laden dan Mullah Omar mengepalai gerakan membela Umat islam dan yang demikian wajar diberikan penghormatan dan menerima kurniaan gelaran oleh sekalian umat Islam."

Di dalam satu perkembangan berasingan rakyat Brazil hari ini turut menyokong Osama ben Laden. Seorang penyokong kelab Gremio's menjulang gambar Osama Bin Laden memakai pakaian bersimbol Gremio sebelum perlawanan akhir Copa Libertadores menentang Boca Juniors di Porto Alegre, Brazil, pada Jun 20, 2007 kelmarin.

Dan di Britain sendiri filem "Osama the Hero" yang ditulis oleh Dennis Kelly dan diarahkan oleh Syd Brisbane baru saja memenangi satu anugerah berprestij mengkisahkan tugasan sebuah sekolah yang meminta pelajarnya menamakan seorang wira semasa yang sanggup berkorban dan mencurahkan segala kekayaannya untuk perjuangan dan inspirasinya kepada masyarakat.
MALANGNYA PEMIMPIN ISLAM HADHARI YANG JUGA PEMIMPIN OH I SEE BERDIAM DIRI.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59