Monday, 25 June 2007

DAH BOCOR BARU PERASAN. PROJEK BOCOR TAK PERASAN?


Kita merasa pelik dengan hairan dengan kerajaan Islam Hadhari dan agensi-agensinya. Banyak sungguh kejadian paip bocor, siling bocor, siling runtuh dan sebagainya. Namun tidak ada langkah-langkah konkrit untuk mengatasi.

Sekali fikir sebab musabab berlaku perkara sedemikian tidak lain tidak bukan ialah kerana kegagalan pihak yang memeriksa dan meluluskan projek tersebut ketika menjalankan pemeriksaan. Bukankah pihak yang terbabit berpengalaman dan mempunyai prosedur-prosedur tertentu untuk memeriksa dan meluluskannya. Sudah tentu mereka mempunyai 'Standard Operating Procedure' atau 'Work Instruction' ketika menjalankan kerja-kerja pemeriksaan. Tidak mungkin mereka terlepas pandang. Mereka bukan buta atau rabun.

Tetapi mengapa perkara ini terjadi. Tepuk dada tanya iman?

Siling bocor mungkin menandakan projek bocor. Bocor di peringkat mana kerana proses pemberian tender ini melalui banyak peringkat.

Agak-agaknya bocor di peringkat mana?

Semalam satu lagi bangunan mengalami kebocoran siling iaitu Hospital Pekan. Siapa yang bertanggungjawab. Biasalah semua lepas tangan dan salah menyalahkan antara satu sama lain.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59