Sunday, 10 June 2007

Ali Rustam kata Melayu-Islam mesti ubah rejim ekonomi dunia. Tetapi negeri Melaka sendiri hampir tergadai kepada bangsa asing


Ketua Menteri Melaka Ali Rustum berkata masyarakat Melayu beragama Islam hendaklah mempunyai tekad untuk mengubah rejim ekonomi antarabangsa bagi faedah kaum ini supaya menjadi bangsa yang kuat.

Katanya usahawan Melayu Islam perlu merebut peluang di pasaran dunia dalam memperbaiki taraf hidup selaras dengan konsep Islam Hadhari, sekaligus memajukan bangsa Melayu beragama Islam.

"Kita menyaksikan bagaimana negara Jepun, Korea Selatan dan China membangunkan industri masingmasing melalui perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

"PKS mereka menyumbang antara 50 hingga 60 peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) mereka dan sedang berusaha menguasai dunia.

"Apa yang mereka buat, kita juga boleh melakukannya dan dalam proses itu kita akan memperkayakan Dunia Melayu Dunia Islam,".

Itulah amanat Ali Rustum yang juga Presiden Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) dalam ucaptamanya di Majlis Perasmian Seminar DMDI di sini semalam.

Tetapi sedarkah kita bahawa Ali Rustum sendiri yang mengadaikan negeri Melaka apabila orang melayu semakin terpinggir di Melaka. Contohnya Kawasan perniagaan melayu di tengah-tengah Bandaraya Melaka dihapuskan oleh kerajaan negeri. Begitu juga dengan kawasan perniagaan melayu berhampiran Hotel Equatorial yang akan dirobohkan tidak lama lagi. Banyak lagi kes yang jelas menunjukkan kerajaan Ali Rustum menggadaikan kedaulatan orang melayu di Melaka.

Jadi tidak perlulah Ali bercakap sehingga peringkat dunia kerana di Melaka sendiri pun Ali Rustum gagal memartabatkan bangsa Melayu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59