Thursday, 28 June 2007

17 PERATUS DARI KES GURU BERMASALAH DI ZAMAN ISLAM HADHARI MELAKUKAN CABUL DAN GANGGUAN SEKS


KUALA LUMPUR: 17 peratus dari 200 jumlah guru bermasalah yang dikenal pasti oleh Kementerian Pelajaran bagi tempoh lima bulan pertama tahun ini adalah melibatkan gangguan seks dan cabul. Fakta ini cukup menggerunkan kerana guru adalah insan mulia yang sepatutnya mendidik anak bangsa menjadi manusia berakhlaq dan beriman bagi orang Islam disamping menjadi pelajar cemerlang dari semua segi.

Jawapan Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Noh Omar pada persidangan Dewan Rakyat betul-betul membuka pekung Kementerian tersebut yang jelas gagal melahirkan guru yang cemerlan, berakhlaq dan beriman.

Sebenarnya Kementerian Pelajaran lebih mementingkan hal-hal politik daripada kualiti seseorang guru. Sebagai contoh, guru-guru yang bermasalah jarang sekali dipanggil dan `dibasuh` berbanding dengan guru-guru yang dikatakan cenderung kepada pembangkang.

Pada persidangan Dewan Rakyat tersebut, Noh Omar berkata, daripada 200 kes itu, 37 peratus melibatkan kes tidak hadir bertugas, 15 peratus rasuah, 10.5 peratus pelanggaran tata kelakuan, tidak jujur, tidak amanah dan ingkar perintah.

Sejumlah 9.5 peratus membabitkan kes salah guna dadah, enam peratus terlibat dalam kes kecurian, tujuh peratus kes jenayah syariah dan satu peratus kes

Menjelas lanjut Noh berkata, bagi kes yang dikenal pasti itu, kementerian telah mengambil beberapa tindakan termasuk buang kerja (22 kes), menurunkan gaji (17 kes), melucutkan hak emolumen (17 kes), diberi amaran (10 kes), selesai secara pentadbiran (8 kes), dibebaskan (4 kes), diturunkan pangkat (2 kes) dan tangguh pergerakan gaji (1 kes).

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59