Monday, 7 May 2007

SATU LAGI 'ALAMATUL SUGRO' PILIHANRAYA : GAJI KAKITANGAN AWAM DINAIKKAN


Satu lagi 'alamatul sugro' Pilihanraya akan dilakukan dalam masa dekat apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini mengumumkan persetujuan kerajaan untuk menaikkan gaji 1.2 juta kakitangan awam di seluruh negara. Maka sudah terlalu banyak alamat yang boleh dilihat termasuk pendedahan media secara besar-besaran kekukuhan ekonomi negara, keputusan pilihanraya kecil yang memihak kepada BN, kenyataan-kenyataan akhbar pemimpin BN supaya jentera mereka bersiap sedia dan lain-lain lagi.

Jadi diharapkan semua jentera PAS dan BA mesti bergerak 100 % bermula dari saat ini jangan nanti parlimen dibubarkan baru-baru terkial-kial bermesyuarat dan sebagainya.
Sambil menegaskan bahawa mereka berhak mendapat kenaikan gaji, Perdana Menteri berkata, perbezaan pendapatan antara pegawai rendah dan tinggi perlu diambil kira dalam menentukan formula kenaikan gaji itu kerana kos hidup yang tinggi membebankan golongan berpendapatan rendah.


"Kakitangan awam wajar diberi kenaikan gaji tetapi banyak mana setakat ini hanya (Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Awam) Tan Sri Ismail Adam sahaja yang tahu," katanya pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di Dataran Perdana, di sini.

Kerajaan, kata Abdullah, setakat ini tidak mengetahui apa yang hendak disyorkan oleh Jabatan Perkhidmatan Awam mengenai perkara itu.

Menurut laporan Bernama, Perdana Menteri berkata, dalam ini, kedudukan kewangan negara juga perlu diambil kira dalam menentukan kadar kenaikan gaji kakitangan awam.

Ini merupakan kali pertama kerajaan memberikan jawapan "Ya" kepada soal kenaikan gaji kakitangan awam, kerana sebelum ini kerajaan hanya menyebut "sedang mengkajinya sahaja".

Sebelum ini, Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan semakan semula gaji kakitangan awam dengan kenaikan 10 hingga 40 peratus memandangkan kali terakhir semakan dibuat adalah pada 1992.

Umum pagi ini

Cuepacs mencadangkan kenaikan 40 peratus untuk kumpulan sokongan II (Gred 1 hingga 16) yang merupakan jawatan terendah dalam sektor awam manakala 30 peratus bagi kumpulan sokongan I (Gred 17 hingga hingga 40).

Bagi kumpulan pengurusan dan profesional (Gred 41 hingga 54), Cuepacs mencadangkan kenaikan sebanyak 20 peratus manakala bagi Jawatan Utama Sektor Awam (Jusa) pula sebanyak 10 peratus.

Perdana Menteri secara berseloroh berkata beliau memilih untuk bercakap mengenai kenaikan gaji kakitangan awam sahaja pada perhimpunan itu kerana sedar kakitangan awam "tidak mahu" mendengar subjek lain lagi.

"Ada orang cakap dah lama tak naik gaji. Ada orang cakap macam mana nak dinaikkan gaji mereka Pak Lah, sedangkan delivery system belum dipertingkatkan lagi. Ada orang cakap gaji perlu naik kerana kos hidup tinggi sekarang," katanya.

Abdullah berkata kerajaan memang sedar sudah lama gaji kakitangan awam tidak dinaikkan tetapi beberapa elaun termasuk COLA (elaun kos sara hidup) sudah diberikan untuk meringankan beban mereka.

Ini bukan bermakna tiada apa-apa pemberian daripada kerajaan walaupun gaji mereka tidak dinaikkan sebelum ini, kata perdana menteri.

Dalam pada itu, Abdullah berkata kakitangan awam pula perlu meningkatkan lagi mutu perkhidmatan awam dengan memberi tumpuan kepada aspek kecekapan, kepantasan dan keadilan dalam melaksanakan tugas mereka.

Surat rayuan

Mereka mesti berkhidmat dengan cepat, tepat dan adil kerana cara itu sahaja boleh menjadikan pembangunan negara lebih dinamik, katanya.

"Kita tak boleh kata kita hanya nak urus 10 fail sahaja sedangkan fail di depan kita bertimbun. Kita juga tidak boleh kata kita nak urus sekian banyak sahaja surat rayuan sedangkan banyak surat rayuan yang perlu diberikan perhatian," kata Abdullah.

Ismail yang turut hadir pada perhimpunan itu ketika ditanya oleh pemberita kemudiannya berkata, kajian kenaikan gaji itu kini di peringkat akhir.

Ditanya mengenai formula kenaikan gaji itu sama ada golongan berpendapatan rendah akan menikmati lebih kenaikan berbanding yang berpendapatan tinggi, beliau hanya berkata: "Seperti yang Perdana Menteri cakap tadi. Seperti yang Cuepacs minta."

Ismail juga enggan menyatakan bila hasil kajian itu akan diserahkan kepada kerajaan untuk pertimbangan.

"Tunggulah Perdana Menteri akan umumkan," katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59