Monday, 7 May 2007

PKR, PAS desak Seri Paduka pecat pengerusi, setiausaha SPRParti Keadilan Rakyat (PKR) dan PAS akan mendesak Yang di-Pertuan Agong supaya memecat Pengerusi Suruhanjaya Pilihanraya (SPR), Tan Sri Abdul Rashid Abdul Rahman dan Setiausaha suruhanjaya itu, Datuk Kamaruzaman Mohd Noor.

Naib Presiden PKR, Azmin Ali berkata, dalam tempoh tiga bulan akan datang, penyokong PKR dan PAS dari seluruh negara akan berhimpun di Istana Negara untuk mendesak Yang di-Petuan Agong memecat kedua-dua mereka.

"Abdul Rashid dan Kamaruzaman merosakkan proses demokrasi dengan membenarkan pencabulan, ketidakadilan dan penyelewengan dalam setiap kali pilihanraya diadakan.

"Terlalu banyak kecurangan yang dilakukan oleh SPR dalam pilihanraya umum dan pilihanraya kecil. Mereka membenarkan pengundi hantu, orang mati tetapi nama masih ada dalam daftar pemilih dan nama pengundi yang hilang dari senarai pemilih," kata Azmin lagi.

Beliau menegaskan demikian dalam ceramah di Gombak, dekat ibu negara malam tadi. Hadir sama bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Timbalan Presiden PAS, Azmin Ali dan calon PKR di Ijok, Tan Sri Khalid Ibrahim serta kira-kira 1,000 orang.

Sementara itu, berucap di ceramah yang sama, Nasharuddin berkata pilihanraya kecil Ijok telah berjaya mengukuhkan lagi kerjasama antara PAS dan PKR.

Sehubungan itu, katanya, kedua-dua parti tersebut boleh menjadikan Ijok sebagi tempat untuk membakar semangat rakyat menghadapi Barisan Nasional (BN) dalam pilihanraya umum akan datang.

Gerakan rakyat

"Kita sedang memantau gerakan rakyat di negara ini dalam menghadapi pilihanraya umum nanti.

Pemimpin utama PAS dan PKR akan turun padang untuk memberitahu rakyat mengenai buruknya demokrasi di Malaysia," katanya.

Nasharuddin berkata, satu perhimpunan rakyat akan diadakan di Kota Baru 2 Jun ini untuk memberitahu kerajaan supaya tidak menganggu demokrasi di negara ini.

"Biarkan demokrasi ditentukan oleh rakyat dan bukannya melalui campurtangan dan gangguan dari pemerintah," katanya.

PAS dan PKR, katanya, akan mencari jalan dan berusaha untuk memulihkan demokrasi yang menurutnya telah rosak di negara ini.

Nasharuddin berkata, PAS dan PKR menyertai pilihanraya Ijok untuk mengesahkan memang adanya penyelewengan dan ketidakadilan dalam pilihanraya di Malaysia.

"Kita boikot pilihanraya Batu Talam (Pahang) kerana kita tahu SPR tidak adil, dan ia memang benar-benar berlaku di Ijok," katanya.

Malaysiankini

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59