Tuesday, 22 May 2007

PEMIMPIN ISLAM HADHARI DAH PANDAI CAKAP HAL ZAKAT. BILA LAGI NAK HAPUSKAN SISTEM RIBA?


KUALA LUMPUR: Nampaknya pemimpin Islam Hadhari sudah mula bercakap tentang zakat. Ini merupakan suatu perkembangan yang positif kerana sebelum ini jarang sekali menteri atau timbalan menteri kewangan bercakap dari hal zakat.

Malah diberitakan Petronas sendiri pun tidak diketahui samada membayar zakat atau sebaliknya.

Media hari ini melaporkan bahawa Timbalan Menteri Kewangan Awang Adek Hussin berkata kerajaan menyasarkan kutipan zakat melebihi RM1 bilion menjelang 2010 berikutan peningkatan memberangsangkan dari setahun ke setahun. Baguslah kalau macam itu Awang Andek, 'demo doh pandai kkkkecek bab zakat'. Kita harap selepas ini duit zakat dapat diagihkan kepada fakir miskin untuk menyelesaikan masalah miskin tegar. Jangan pula nanti duit zakat diselewengkan pula umpama duit tabung haji yang hanya tinggal tabung sahaja.

Jadi kita mengharapkan selepas ini kerajaan Islam Hadhari jangan tangguh-tangguh lagi, hapuskan sistem riba dan ujudkan sistem ekonomi Islam demi menyelamatkan rakyat dari ditindas oleh sistem ekonomi kafir yang sememangnya zalim yang digunapakai oleh Islam Hadhari sekarang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59