Tuesday, 22 May 2007

NAJIB KATA KERAJAAN ADA DUIT. KALAU TAK ADA DUIT 'ROMPAK' DUIT RAKYAT APA SUSAHNYA?


Timbalan Perdana Menteri, Najib Tun Razak (gambar) atau lebih mesra dengan panggilan Najib Altantuya berkata jangan bimbang kerajaan ada duit untuk menampung perbelanjaan tambahan sebanyak RM6.8 bilion setahun berikutan kenaikan gaji kakitangan awam yang diumumkan oleh Imam Al Hadhari semalam.

Bercakap kepada para wartawan selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis Perundingan Pelajar Kebangsaan di Putrajaya, Najib memberitahu kemampuan itu berdasarkan sistem pemungutan cukai yang lebih baik dan kenaikan harga komiditi.

Bagi kita sebagai rakyat biasa kita sudah tahu 'sifir' kerajaan Islam Hadhari ini. Selepas ini semua rakyat termasuk yang tidak ada kena mengena dengan kenaikan gaji akan merasai bahananya apabila barangan semakin naik, harga minyak terus dikekalkan, harga tol naik dan sebagainya. Semua 'bahana' ini adalah sebahagian dari cara kerajaan untuk 'merompak' wang rakyat untuk menampung kenaikan gaji ini. Kerajaan sebenarnya mendapat keuntungan yang berlipatkali ganda dengan harga minyak sekarang kerana harga minyak dunia telah lama turun, tetapi kerajaan Islam Hadhari tidak menurunkan harganya, jadi keuntungan Petronas meningkat berkali-kali ganda, tetapi rakyat terus merana.

Untuk rekod sebanyak RM3.4 bilion diperlukan bagi tahun ini untuk menampung kenaikan gaji yang berkuatkuasa mulai 1 Julai itu. Bagi menampung kenaikan kadar bantuan sara hidup atau COLA sebanyak 100 peratus pula sebanyak RM1.2 billion setahun diperlukan.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59