Thursday, 17 May 2007

KES DENGGI : APA MENTERI ISLAM HADHARI BUAT?KUALA LUMPUR: Hampir semua negeri mencatatkan peningkatan dalam kes demam denggi pada minggu ke-19 tahun ini dengan jumlah keseluruhan 916 kes berbanding 717 kes pada minggu sebelumnya.

Pengarah Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan, Datuk Dr Hassan Abdul Rahman berkata Wilayah Persekutuan mencatatkan peningkatan tertinggi iaitu 38 kes kepada 140 kes, setelah mencatatkan penurunan 15 kes pada minggu ke-18, serta Selangor meningkat 37 kes kepada 277 kes, Perak meningkat 38 kes kepada 87 kes dan Johor meningkat 14 kes kepada 72.

Hanya dua negeri mencatatkan penurunan iaitu Melaka daripada 21 kes pada minggu ke-18 kepada 18 kes dan Sabah pula daripada lima kes kepada empat kes.

Wilayah Persekutuan Labuan kekal tanpa sebarang kes denggi sejak beberapa minggu lepas, katanya kenyataan hari ini berkenaan situasi demam denggi di negara ini bagi minggu ke-19 iaitu dari 6 hingga 12 Mei lepas.

Beliau berkata sehingga tahun ini sebanyak 47 kematian telah dicatatkan akibat denggi.

Dr Hassan berkata peningkatan kes demam denggi ini dijangka berterusan disebabkan faktor cuaca hujan diikuti dengan beberapa hari panas yang akan menggalakkan pembiakan nyamuk aedes.

Apa yang dilakukan oleh kerajaan Islam Hadhari untuk mengawal keadaan ini sehingga seolah-olah mereka membiarkan penyakit berbahaya ini terus bermaharajalela.

TAKKAN MAKAN GAJI BUTA SAHAJA.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59