Wednesday, 9 May 2007

KEBAYA NYONYA LEBIH PENTING DARI YANG LAINKebaya HALAL di sisi Islam Hadhari????
Nampaknya kebaya nyonya lebih penting dari urusan negara yang lain sehingga Imam Al Hadhari, Abdullah Hj Ahmad Badawi ke Melbourne, Australia yang ditafsirkan sebagai urusan rasmi kerajaan tetapi hanya sekadar melancarkan Pelancaran Promosi Kebaya Nyonya anjuran Yayasan Budi Penyayang, satu pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang lebih merupakan tempat mengutip tol yang dihalalkan untuk keluarga Abdullah Hj Ahmad atau boleh juga dipanggil tempat menerima rasuah yang bermaruah dan tidak salah. (Petikan Harakahdaily).

Adalah jelas bahawa kebaya nyonya lebih dari segala-galanya bagi Imam Al Hadhari sebab itu beliau sanggup meninggalkan negara hanya untuk merasmikan pakaian yang jelas menampakkan susuk tubuh dan sudah pasti tidak memenuhi ciri-ciri pakaian yang menutup aurat.

Sebagai Imam Al Hadhari, Lah sepatutnya menolak permintaan penganjur kerana urusan ini tidak penting kepad negara kerana di sana begitu banyak lagi urusan negara yang lebih parah yang perlu ditangani seperti kes-kes rasuah, penyelewengan, jenayah, maksiat, dadah dan sebagainya. Lah sebagai Imam Al Hadhari sepatutnya tahu yang mana lebih penting yang mana tidak penting.

Malah lebih memalukan, Lah yang boleh dikatakan sebagai Mursyidul Am' Islam Hadhari sepatutnya menasihati penganjur dan anaknya yang menjadi 'juara' kebaya nyonya (menggantikan isterinya) supaya memberhentikan sahaja program sia-sia ini kerana kebaya nyonya jelas bertentangan dengan aurat yang diajar oleh Islam. Kita diajar bahawa aurat wanita bukan hanya menutup keseluruhan tubuh kecuali muka dan tapak tangan malah pakaian tersebut juga mesti longgar, tidak nipis sehingga menampakkan susuk tubuh. Malangnya kebaya nyonya yang di'agung-agung'kan mereka ini jelas akan menampakkan tubuh si pemakai yang mungkin ada yang 'stim' bila susuk tubuh si pemakai. Lah tak habis mengaji bab aurat ke?????????

Jadi kita mencadangkan beberapa perkara untuk Cik Lah (Imam AL Hadhari):-
i) Pergi mengaji bab aurat wanita.
ii)Belajar semula ilmu pengurusan tentang menilai sesuatu perkara yang mana penting, lurang penting, urgent dan lain-lain.
iii)Berusaha bersungguh-sungguh melaksana perkara-perkara baik yang pernah diusahakan oleh Allahyarhamah isterinya dan memberhentikan semua perkara-perkara tidak baik yang diasaskan oleh Allahyarham. Semoga roh beliau dicucuri rahmat oleh Allah.
iv) Belajar menggunakan wang kepada perkara yang bermanfaat, jangan nanti hang sebagai PM boleh suka-suka hati belanja pergi ke sana kemari. Kalaupun guna duit Yayasan Budi Penyayang (Penganjur Kebaya Nyonya ini), gunakan ke jalan yang betul dan baik. Ramai lagi rakyat yang daif dan miskin perlu pertolongan. Jangan dihabiskan duit tersebut untuk perkara sia-sia seperti ini.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59