Tuesday, 24 April 2007

SARANAN MUFTI SUPAYA PROGRAM REALITI TV DIHENTIKAN AKAN BERKUBUR BEGITU SAHAJA


Saranan supaya program realiti TV dihentikan kerana tidak mendatangkan manfaat kepada penonton sudah pasti akan tinggal saranan sahaja kerana ianya tidak akan mendapat sokongan kerajaan Islam Hadhari di bawah pimpinan Imam Besarnya Imam Al Badawi Wal Hadhari.

Ini jelas dapat dibuktikan apabila gesaan mufti supaya program Jom Heboh diberhentikan kerana terdapat unsur-unsur maksiat dan melalaikan telah ditentang sendiri oleh pemimpin Islam Hadhari. Maka tidak hairanlah kalau saranan supaya program realiti TV ini juga akan ditentang oleh mereka yang bertopengkan Islam Hadhari ini.

Ini kerana dalam Islam Hadhari program seperti ini adalah HALAL dan BERMANFAAT walaupun adanya unsur percampuran lelaki dan wanita; melalaikan; membazir; pendedahan aurat suara; bentuk badan dan tubuh; menggalakkan budaya hedonisme; menggalakkan remaja memuja penyanyi dan sebagainya.

Antara program realiti TV yang dilihat cukup 'merbahaya' ialah Akademi Fantasia terbitan stesyen TV berbayar Astro. Namun ada juga program yang bermanfaat seperti Akademi Al_Que'an terbitan TV9.

Beberapa orang Mufti sehari dua menggesa program realiti TV dihentikan kerana ianya tidak bermanfaat dan mengandungi unsur-unsur maksiat. Antara Mufti yang mengeluarkan pendapat demikian ialah Mufti Selangor, Datuk Tamyis Abdul Wahab, Mufti Perak Dato' Seri Harussani Zakaria, Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59