Wednesday, 25 April 2007

KERAJAAN KHIR TOYO KENA SAMAN


Kepala Khir Toyo bertambah pening apabila kerajaan Islam Hadharinya disaman oleh rakyat hari ini. (Bertambah berminyaklah muka Khir Toyo yang semakin licin semenjak mendapat khidmat pakar muka.)

Malaysiakini melaporkan bahawa seramai 130 pemilik tanah lot untuk Projek Perumahan Desa Kerayong Indah di Kuala Selangor memfailkan saman terhadap kerajaan Selangor bagi menuntut gantirugi RM14 juta kerana gagal menyiapkan projek tersebut.

Saman itu difail di Pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi Shah Alam oleh peguam mereka, Wan Shahrizal Wan Laden dan Devano Hasbi semalam.

Mereka turut menamakan Pejabat Tanah Daerah Kuala Selangor sebagai defendan kedua dan pemaju projek perumahan itu, Bumi Circle Sdn Bhd, sebagai defendan ketiga, demikian menurut laporan Bernama.

Dalam penyataan tuntutan saman itu, plaintif menuntut ketiga-tiga defendan membayar gantirugi khas sebanyak RM3.9 juta dan gantirugi am sebanyak RM10.1 juta kerana gagal menyiapkan projek perumahan itu yang sepatutnya disiapkan pada tahun 2005.

Mereka mendakwa tapak tanah dalam bentuk tanah lot bagi projek perumahan itu diberi oleh kerajaan Selangor kepada Bumi Circle yang dilantik sebagai pemaju pada tahun 1998 untuk dibangunkan sebagai rumah atau kedai.

Projek tergendala

Bagaimanapun, kata mereka, projek yang dirancang untuk dibina di tanah seluas 86 hektar itu gagal disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan walaupun wang pendahuluan sebanyak 10 peratus daripada harga rumah serta yuran guaman bagi urusan perjanjian jual beli telahpun dibuat.

Akibat daripada kegagalan pemaju menyiapkan projek itu, mereka mendakwa telah mengalami kesusahan kerana terpaksa membayar ansuran bulanan bagi pinjaman perumahan dan perlu membayar sewa rumah.

Dalam tuntutan itu, mereka turut mendakwa, kerajaan negeri dan Pejabat Tanah Kuala Selangor telah melantik pemaju lain iaitu Probil Sonati Development Sdn Bhd pada tahun 2006 bagi meneruskan projek tersebut, namun ia masih gagal disiapkan.

Projek itu kemudian disahkan oleh Bank Muamalat Malaysia Berhad sebagai projek terbengkalai pada 5 April lalu.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59