Tuesday, 17 April 2007

AHLI DAN PENYOKONG PAS MESTI PASTIKAN ANAK-ANAK DAN SAUDARA MENDAFTAR SEBAGAI PEMILIHSPR semalam mengumumkan bahawa seramai 4.9 juta rakyat Malaysia akan menghadapi risiko tidak boleh mengundi pada pilihan raya umum ke-12 akan datang, jika mereka tidak mendaftar sebagai pemilih selewat-lewatnya Ogos ini.

Ini merupakan suatu fakta yang sewajarnya direnungi oleh semua ahli dan penyokong PAS. Tindakan serta merta mesti di ambil oleh mereka supaya memastikan semua anak, saudara-mara dan jiran-jiran mereka mendaftar sebagai pemilih. Tindakan ini adalah wajib bagi memastikan usaha untuk menukar kerajaan berjalan lancar.

Walaupun kuat bekerja macamana sekalipun andai seseorang itu tidak mendaftar sebagai pemilih ianya tidak bermakna kerana ia tidak dapat 'diterjemah' semasa pilihanraya.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman berkata, pihaknya terpaksa mengingatkan golongan itu kerana pilihan raya umum boleh diadakan pada bila-bila masa sahaja.

Menurut beliau, kerajaan yang memerintah tidak pernah membubarkan Parlimen genap lima tahun, sebaliknya lebih cepat daripada tempoh tersebut iaitu sekitar empat tahun.

‘‘Kita sengaja menetapkan Ogos sebagai tempoh mereka perlu mendaftar kerana SPR memerlukan masa antara tiga hingga ke empat bulan lagi untuk memasukkan data mereka ke dalam senarai pemilih terbaru dan ini merupakan kehendak undang-undang.

‘‘Kerja-kerja tersebut hanya akan selesai pada bulan Disember dan kita tidak menolak kemungkinan pilihan raya umum boleh berlaku tidak lama selepas itu.

‘‘Bagaimanapun ia terserah kepada kerajaan yang memerintah kerana mandat sedia ada akan berakhir pada Mei 2009,’’ katanya kepada pemberita selepas melancarkan Gerakan Perdana Pendaftaran Pemilih di Suria KLCC di sini, hari ini.

Gerakan tersebut mempunyai tiga tujuan iaitu menggalakkan lebih ramai rakyat yang berumur 21 tahun ke atas mendaftar sebagai pemilih, menggalakkan pemilih berdaftar yang berpindah membuat pertukaran alamat serta menggalakkan pemilih berdaftar membuat semakan untuk tujuan pembetulan.

Ab. Rashid mengakui suasana pilihan raya umum semakin dirasai kerana kebanyakan pemimpin parti mula membincangkan perkara tersebut.

‘‘Apabila mereka (pemimpin parti) mula meminta anggota peringkat akar umbi supaya menggerakkan segera jentera pilihan raya, apa yang anda fikir tentang perkara ini,’’ katanya.

Beliau berkata, keadaan itu yang menyebabkan SPR melancarkan gerakan perdana kerana mahu memberi satu mesej bahawa mereka yang tidak mendaftar dalam tempoh empat bulan lagi akan terlepas peluang untuk mengambil bahagian pada pilihan raya umum ke-12.

‘‘Daripada pengamatan saya segala-galanya boleh berlaku sebaik sahaja kami selesai memasukkan nama pengundi terkini ke dalam senarai pemilih terbaru.

‘‘Saya percaya anda semua boleh bayangkan apa yang akan berlaku selepas itu (kemungkinan berlaku pilihan raya umum),’’ katanya.

Sementara itu, beliau berkata, Selangor merupakan negeri paling tinggi rakyatnya tidak mendaftar sebagai pemilih iaitu seramai 745,515 orang, diikuti Johor (583,000) dan Perak (410,000).

Beliau berkata, 80 peratus daripada mereka berusia dalam lingkungan usia 21 hingga 30 tahun dan tinggal di kawasan bandar.

Katanya, mereka juga adalah daripada kalangan generasi muda yang mungkin terlalu sibuk bekerja atau mungkin tidak mahu ambil peduli tentang tanggungjawab sebagai pengundi.

‘‘Sepatutnya golongan seperti ini meluangkan sedikit masa untuk mendaftarkan diri sebagai pemilih dan tempat tempat paling mudah ialah di pejabat pos,’’ katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Ab. Rashid berkata, berdasarkan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sehingga Disember tahun lalu, terdapat 15.1 juta rakyat negara ini yang berumur 21 tahun dan ke atas, layak mendaftar sebagai pemilih.

‘‘Namun begitu apabila SPR membuat semakan daftar pemilih, hanya 10.2 juta yang telah mendaftar sebagai pengundi manakala 4.9 juta masih belum berbuat demikian.

“Daripada 10.2 juta yang telah mendaftar pula, empat juta daripadanya tidak lagi tinggal di alamat asal seperti mana yang tercatat dalam kad pengenalan,’’ katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59