Wednesday, 14 March 2007

SPR BEBAL TIDAK MAHU AKUI ADANYA PENGUNDI HANTUPUTRAJAYA: "Di Malaysia tidak pernah ada pengundi hantu. Semua pengundi, kaki mereka jejak ke tanah, jadi mereka bukan pengundi hantu," tegas setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Kamaruzaman Mohd Noor dengan nada separuh berjenaka pada temubual dengan media semalam.

Beliau bagaimanapun serius mahu semua pihak, terutama parti politik pembangkang agar menghentikan dakwaan mereka mengenai kewujudan "pengundi hantu" dalam proses pilihan raya di negara ini.

Katanya perkara ini perlu diperjelaskan kepada orang ramai bagi mengelakkan mereka terus dikelirukan dengan dakwaan berterusan lebih-lebih lagi memandangkan cakap-cakap tentang pilihan raya kini semakin panas.

Setiap orang yang tersenarai dalam Daftar Pemilih tanpa mengira di mana nama mereka didaftarkan, tegasnya, adalah pengundi sah di sisi undang-undang, dan tidak ada pihak boleh mempersoalkan hak mereka, walaupun mahkamah. (Undang-undang inilah sebenarnya yang melindungi kewujudan pengundi hantu. Ianya digubal khas untuk mengHALALkan kejahatan mereka)

"Dari segi undang-undang, mereka pengundi yang sah. Tidak ada sesiapa boleh mempertikai hak mereka, termasuk mahkamah sekalipun.

"Ini kerana Daftar Pemilih yang telah disah dan diwartakan adalah satu undang-undang dan tidak ada pihak boleh mempersoalkannya sehinggalah ia disemak semula," jelasnya kepada mStar Online.

Kamaruzaman menunjukkan contoh kertas undi pos dalam pilihan raya negeri Sarawak Mei 2006.

Istilah "pengundi hantu" kerap digunakan oleh parti pembangkang untuk menggambarkan pengundi yang mereka fikir tidak layak mengundi di sesuatu kawasan.

Mereka juga kerap mendakwa golongan ini sengaja dihantar ke sesuatu kawasan itu bagi menjamin kemenangan calon tertentu.

Menurut Kamaruzaman, keadaan ini sebenarnya terjadi kerana ramai pengundi tidak menukarkan alamat apabila berpindah, menyebabkan nama mereka kekal tersenarai dalam Daftar Pemilih di kawasan lama walaupun tidak lagi bermastautin di sana.

Daftar Pemilih di negara ini disemak semula setiap tiga bulan bagi membersihkannya daripada pengundi yang telah meninggal dunia, berpindah alamat dan memasukkan senarai pengundi baru.

Kamaruzaman berkata, pihak tertentu tidak boleh menyalahkan SPR atau pihak lain melainkan diri sendiri apabila terdapat nama pengundi yang mereka rasa tidak layak berada dalam Daftar Pemilih di kawasan mereka.

"Mereka, bukan SPR yang leka. Mereka sepatutnya membuat bantahan tentang kewujudan nama orang yang mereka rasa tidak layak mengundi di sesuatu kawasan itu apabila Rang Daftar Pemilih dipamerkan untuk bantahan dan tuntutan.

"SPR hanya mendaftarkan pengundi mengikut bukti alamat yang dikemukakan. Kita tidak ada kuasa untuk membuat sebarang perubahan," katanya.

Tambahnya, jika ada bantahan atau tuntutan, SPR boleh siasat dan jika ia berasas, suruhanjaya itu boleh membuat perubahan.

"Bagi Rang Daftar Pemilih baru, setelah dipamerkan dalam tempoh yang ditetapkan tidak mendapat bantahan atau tuntutan, kita akan sahkan, kemudian kita wartakan," jelas beliau.

"Apabila segala proses yang ditetapkan undang-undang ini telah dilakukan, dan daftar itu telah diwartakan, tidak ada lagi pihak, sama ada parti pembangkang, orang perseorangan, malah mahkamah pun yang boleh mengubahnya lagi."

Diajukan soalan kemungkinan ada golongan yang sengaja mendaftar di sesuatu kawasan atas sebab-sebab tertentu, walaupun mereka tidak pernah tinggal, bekerja atau bermastautin di kawasan berkenaan, Kamaruzaman berkata tugas SPR mendaftarkan pengundi berdasarkan alamat dalam MyKad.

SPR tidak akan menolak pendaftaran ini tetapi boleh menyiasat apabila ada bantahan, tambahnya.

"Kerana itu sangat penting bagi orang ramai memeriksa Rang Daftar Pemilih apabila ia dipamerkan di 841 tempat sebelum disahkan dan diwartakan, agar mereka boleh membuat bantahan atau tuntutan. Kalau dah diwartakan, jangan buat bising lagi," katanya.

Beliau melahirkan rasa kesal kerana ada pihak-pihak terus menyalahkan SPR apabila nama pengundi yang telah meninggal dunia masih kekal dalam Daftar Pemilih, dan seterusnya menuduh konon wujud konspirasi untuk menyalahgunakan nama itu.

"Setiap hari ramai orang mati. Dan setiap hari juga kita semak daftar orang yang disahkan mati di pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Jika mereka pengundi, kita buat nota di akhir nama mereka, dan apabila Daftar Pemilih disemak semula, nama mereka akan dikeluarkan.

"Sistem ini bagaimanapun masih tidak tepat, kerana kita masih menerima aduan mengenai kewujudan nama-nama pengundi yang telah meninggal dunia bertahun-tahun dalam Daftar Pemilih kita yang dikemaskini.

"Kita tidak tahu di mana silapnya, tetapi memang banyak aduan seperti ini masih kita terima hingga hari ini. Banyak nama pengundi yang didakwa oleh saudara-mara mereka telah meninggal dunia tidak ada dalam pangkalan data JPN, jadi kita tidak dapat mengesahkannya.

"Jadi kita sangat berharap saudara-mara si mati dapat membantu dengan membawa bersama sama ada sijil kematian atau permit pengkebumian sebagai bukti agar nama mereka yang telah meninggal dunia dapat dicabut apabila Daftar Pemilih dikemas kini kelak," katanya.

SEBENARNYA PEMBANGKANG TELAH MEMBUAT BANTAHAN UNTUK KESEKIAN KALINYA TETAPI SPR MASIH BERDEGIL. ANTARA BANTAHAN YANG DIKEMUKAKAN IALAH :-

1) UJUDNYA NAMA-NAMA PENGUNDI YANG TELAH LAMA MATI DALAM DAFTAR PEMILIH DAN LEBIH MALANG LAGI ADA ORANG HIDUP YANG MENGUNDI ATAS NAMA SI MATI INI DENGAN MEMBAWA KAD PENGENALAN SI MATI. PERKARA INI SUDAH BANYAK KALI DIREKODKAN OLEH AGEN-AGEN TEMPAT MENGUNDI. MENGAPA SPR TIDAK MENJAWAB ISU INI?

2) ADA PENGUNDI YANG NAMA MEREKA DISENARAIKAN LEBIH DARI SATU KALI DALAM DAFTAR PEMILIH DI DALAM KAWASAN YANG SAMA ATAU BERLAINAN. DENGAN ERTI KATA LAIN MEREKA BOLEH MENGUNDI LEBIH DARI SATU KALI. MENGAPA SPR TIDAK MAHU MENGGUNAKAN KAEDAH CAP JARI UNTUK MENGATASI MASALAH INI?

3) ADA NAMA PENGUNDI YANG SAMA TETAPI BERBEZA SATU NOMBOR KAD PENGENALAN ATAUPUN NO KAD PENGENALAN SAMA CUMA BERBEZA SATU HURUF PADA NAMANYA. MANA MUNGKIN NO KAD PENGENALAN YANG SAMA DIPUNYAI OLEH DUA ORANG. INI DIDAPATI DALAM DAFTAR PEMILIH DI NEGERI MELAKA DAN LAIN-LAIN. JUMLAHNYA BERATUS-RATUS ORANG.

4)BANYAK LAGI SEBENARNYA BUKTI YANG JELAS MENUNJUKKAN UJUDNYA PENGUNDI HANTU SEPERTI DIBUKTIKAN PADA PERBICARAAN KES PILIHANRAYA KECIL LIKAS DAN PENGKALAN PASIR. MALANGNYA SPR MENUTUP MATA DAN MEMEKAKKAN TELINGA. APA PARA PEMIMPIN SPR DAN KERAJAAN TIDAK TAKUT KEPADA HUKUMAN ALLAH KERANA JELAS MEREKA MENIPU?

KITA MENGHARAPKAN MEREKA-MEREKA INI AKAN MENDAPAT BALASAN SETIMPAL DARI ALLAH JIKA MEREKA TIDAK MAHU BERTAUBAT DAN MEMOHON MAAF DARI SELURUH RAKYAT MALAYSIA KERANA PENIPUAN MEREKA.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59