Thursday, 1 March 2007

PUJIAN AMERIKA KEPADA ISLAM HADHARI : APA MAKNANYA?


KUALA LUMPUR : Semalam Amerika Syarikat (AS) memuji Malaysia dengan mengatakan kisah kejayaan Malaysia di dunia Islam memberi gambaran jelas bahawa Islam mampu memainkan peranan sebagai pemimpin pelbagai tamadun dunia seperti yang pernah dilakukannya satu ketika dahulu.

Bercakap dalam satu majlis perbincangan intelektual, Duta AS ke Malaysia Christopher J.LaFleur berkata bahawa Malaysia adalah satu kisah kejayaan di Asia Tenggara dan juga satu kisah kejayaan di dunia Islam.


Katanya pencapaian ekonomi dan sosial negara ini dan tradisi berbilang agamanya menyerlah di kalangan negara-negara majoriti penduduknya beragama Islam.

PUJIAN AMERIKA INI JELAS MENUNJUKKAN BAHAWA MALAYSIA MERUPAKAN SEKUTU KUAT NEGARA JAHANAM AMERIKA YANG TERKENAL MEMUSUHI ISLAM. PUJIAN INI JUGA MEMBUKTIKAN BAHAWA ISLAM HADHARI ADALAH DI'REDHAI' OLEH AMERIKA.

MANA MUNGKIN AMERIKA MEMUJI SEBUAH NEGARA ISLAM TULEN YANG DILIHAT SERING BERTELAGAH DENGAN AMERIKA.

IMAM AL HADHARI TIDAK PERLU BERSELINDUNG LAGI KERANA SEMUA ORANG TAHU ISLAM HADHARI ADALAH TAJAAN AMERIKA SAMA SEPERTI ISLAM MODERATE, ISLAM LIBERAL, ISLAM SEKULAR YANG JELAS TERPESONG DARI ISLAM SEBENAR.


"Saya percaya Malaysia sebagai contoh (kisah kejayaan di dunia Islam) menunjukkan dengan jelas bahawa Islam mampu menerajui semula peranan sebagai pemimpin yang pernah dimainkannya di kalangan tamadun dunia," kata J.LaFleur yang membukti mereka begitu senang hati dengan Imam Al Hadhari yang jelas sering mengikut telunjuk Amerika.

Duta AS itu berucap pada seminar bertajuk "AS dan Malaysia pada 2007: Fokus Kepada Hubungan Politik-Ekonomi-Perdagangan Kita" di Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang. Acara itu dianjurkan oleh Fakulti Ekologi Manusia UPM dan dihadiri oleh pelajar, pensyarah dan ahli akademik.

Mengenang kembali hubungan Washington-Kuala Lumpur yang telah lama terjalin, LaFleur berkata bahawa AS menyokong kemerdekaan Malaysia daripada Britain kira-kira 50 tahun lalu dan ialah antara negara pertama yang mengiktiraf negara baru itu pada masa itu dan juga menyokong Malaysia semasa "Konfrontasi" dengan Indonesia.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59