Monday, 5 March 2007

KOLAM TAKUNGAN HADAPI BANJIR : RAKYAT DI KAMPUNG DIBIARKAN?????MELAKA : Sebuah tanah seluas 1.816 hektar bernilai RM8.53 juta telah diambil oleh Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) untuk melaksanakan kerja-kerja pembinaan kolam takungan banjir dianggarkan menelan kos RM100,000.

Kolam takungan banjir yang akan dibina di atas tanah di lot 97, kawasan Bandar V di Kampung Chetty, Jalan Gajah Berang di sini, dikatakan mampu mengatasi masalah banjir yang kerap melanda kawasan berkenaan.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd. Ali Rustam berkata, usaha itu akan dimulakan dengan kerja-kerja pengorekan tanah sebelum sistem perparitan yang baik diwujudkan.

"Kalau dilihat, projek penebatan banjir menggunakan kaedah kolam takungan akan diintegrasikan melalui pembinaan parit-parit konkrit sekitar kawasan berhampiran bersama pihak Jabatan Parit dan Saliran (JPS) Melaka.

"Oleh itu, limpahan air dari kawasan yang dikenalpasti akan disalurkan ke kolam takungan serta dapat membantu kawasan di sekitar Jalan Ong Kim Wee, Jalah Hang Tuah, Gajah Berang dan Tengkera yang sentiasa terdedah dengan masalah banjir kilat pada tahun sebelum ini," katanya ketika berucap di Majlis Pelancaran Kerja-kerja Pengorekan Kolam Takungan Banjir di Kampung Chetty dekat sini, petang semalam.

BAGAIMANA DENGAN BANJIR DI KAWASAN ALOR GAJAH, BATU BERENDAM DAN JASIN. TAKKAN TINDAKAN MEMBINA KOLAM TAKUNGAN AIR INI DILALUKAN DI KAWASAN BANDAR SAHAJA.

APAKAH ALI HANYA SAYANGKAN RAKYAT DI BANDAR SAHAJA. RAKYAT DI KAMPUNG MACAMANA?

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59