Tuesday, 6 March 2007

KERAJAAN CURI DUIT RAKYAT?


Batu Berendam : Tindakan kerajaan mewajibkan ibu bapa mempunyai simpanan wang dalam Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) berkuatkuasa 1 Januari tahun depan sebelum anak mereka layak memohon pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN)adalah suatu tindakan seumpama 'mencuri' duit rakyat.

Muslihat mewajibkan ibubapa menabung dalam SSPN sudah memberikan sumber kewangan terbaru kepada kerajaan kerana jumlah minima RM3,000 itu sudah pasti 'memberikan' jumlah yang besar kepada SSPN dan kerajaan.

Tindakan ini sebenarnya cukup membebankan rakyat lebih-lebih wang minima RM3,000 sudah tentu tidak boleh dikeluarkan walaupun seseorang itu terdesak.

"Inilah satu cara kerajaan 'merompak' wang rakyat" komen ringkas Saleih Osman, 52 seorang penduduk Taman Merdeka ketikam ditemui di sini petang tadi.


Menteri Pengajian Tinggi Datuk Mustapa Mohamed hari ini berkata simpanan wajib adalah sebanyak RM3,000 bagi keluarga yang berpendapatan bulanan melebihi RM2,000 sebulan.

Ibu bapa yang berpendapatan kurang dari RM2,000 sebulan pula wajib menyimpan RM500 manakala mereka yang tidak mampu boleh merayu untuk dikecualikan, katanya.

Objektif utama dasar itu adalah untuk membolehkan ibu bapa berkongsi bebanan pembiayaan pengajian dengan kerajaan, katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar PTPTN bersama Institusi Pengajian Tinggi Swasta mengenai pelaksanaan dasar-dasar baru PTPTN.

Sudah jelas kepada kita bahawa kerajaan sudah tidak mampu untuk membiayai rakyat untuk mendapatkan pendidikan secara percuma maupun secara pinjaman.

"Kalau dah tak mampu letak sahaja jawatan biar parti lain yang memerintah, tapi tidak mahu pula berbuat demikian" kata Moazzar Mansoor Ketua DPP Cawangan Taman Merdeka.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

1 Comment:

Anonymous said...

sape curi duit rakyat, periksa dulu baru cakap

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59