Friday, 9 March 2007

IMAM ISLAM HADHARI TIDAK BERHATI PERUT?


KUALA LUMPUR – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi mahu rakyat menerima hakikat bahawa setiap pembangunan memerlukan pengorbanan mereka.

INILAH ALASAN YANG DIHAMBURKAN OLEH PEMIMPIN ISLAM HADHARI SETIAP KALI RAKYAT DIHAMBAT DARI KAMPUNG HALAMAN MEREKA UNTUK PEMBANGUNAN.

TETAPI MEREKA TIDAK PERNAH MENGENDAHKAN KELUHAN DAN RAYUAN RAKYAT. SEBAHAGIAN BESAR RAKYAT TIDAK MAHU BERPINDAH KERANA MEREKA TIDAK DISEDIAKAN TEMPAT TINGGAL ALTERNATIF ATAUPUN KALAU ADA MEREKA TERPAKSA MEMBAYAR SEWA DENGAN KADAR YANG TIDAK TERMAMPU OLEH MEREKA.

KADANG-KADANG PAMPASAN YANG DIBERIKAN OLEH PIHAK TERBABIT TIDAK SETIMPAL DENGAN KERUGIAN YANG MEREKA ALAMI. SEBENARNYA RAKYAT TIDAK MEMINTA YANG BUKAN-BUKAN. MEREKA HANYA MAHUKAN KEADILAN TETAPI KERAJAAN ISLAM HADHARI TIDAK MENGENDAHKAN ITU SEMUA. MEREKA MENGHANTAR PASUKAN POLIS DAN FRU UNTUK 'BERUNDING' DENGAN RAKYAT.

SETIAP KALI RAKYAT MEMBANTAH MAKA SUDAH PASTI RAMAI YANG DITANGKAP DAN DIDERA DENGAN KEKERASAN. INIKAH ISLAM HADHARI.

Perdana Menteri yang kecewa kerana rakyat membantah setiap pembangunan yang dilaksanakan berkata, pembangunan sebenarnya memberi faedah besar kepada negara.

‘‘Mereka (rakyat) kena menerima hakikat bahawa pembangunan memberi kesan kepada mereka terutamanya yang tinggal berhampiran projek tersebut. Mereka kena beri laluan,’’ kata beliau pada sidang akhbar selepas majlis perasmian Projek Pantai Sentral Park, Pantai Dalam di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai Projek Empangan Klau di Pahang yang akan diteruskan walau pun mendapat bantahan penduduk dan aktivis alam sekitar.

‘‘Empangan Klau ini memang penduduk bantah, buat apa pun penduduk bantah, semua bantah,’’ tegas Abdullah.

Perdana Menteri mengakui projek Empangan Klau yang dijangka menelan belanja RM3.8 bilion turut menyebabkan penduduk di kawasan berhampiran dipindahkan.

PROJEK INI SEBENARNYA MENDAPAT BANTAHAN RAKYAT KERANA IANYA JELAS MEMBAHAYAKAN RAKYAT KERANA PENGGUNAAN BAHAN KIMIA SIANIDA (CN) UNTUK OPERASINYA. KERAJAAN ISLAM HADHARI HANYA MEMENTINGKAN DUIT SEBAB ITU MEREKA MELULUSKAN PROJEK INI.

‘‘Sama seperti jalan raya, mereka (penduduk) kena pindah. Mereka tidak senang hati bila kena pindah dan mereka buat tindakan,” katanya.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59