Friday, 23 March 2007

HUTANG KERAJAAN NEGERI BN BERNILAI BILLION RINGGIT MENGAPA TIDAK DIGEMBAR-GEMBURKAN?


Media arus perdana dan pemimpin-pemimpin Islam Hadhari sering menuduh kerajaan Kelantan tidak tahu memerintah sehingga kedudukan kewangan negeri tersebut di dalam keadaan tenat sekarang.

Tetapi apa yang dikesalkan ialah mengapa mereka tidak sibuk-sibuk bertanya dan membuat kenyataan akhbar tentang kedudukan kewangan kerajaan negeri Islam Hadhari yang memang tenat sehingga terpaksa berhutang dengan Kerajaan Pusat berjumlah ribuan atau ratusan juta ringgit.

Kerajaan Negeri Kelantan sebenarnya lebih bijak mentadbir kewangan negeri, ini dibuktikan dengan keupayaan Kelantan membayar hutang kepada kerajaan Pusat sejak mula mengambilalih pemerintahan negeri pada tahun 1990.

Semalam Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa kedudukan kewangan kerajaan negeri kini tenat sehingga menyebabkan beberapa projek yang dirancang di negeri itu lambat dilaksanakan atau tidak dapat dilaksanakan langsung.

Nik Aziz berkata walaupun kerajaan negeri mempunyai kewangan yang terhad, ia masih mencukupi untuk pelaksanaan beberapa projek yang dirancang termasuk projek pembinaan jalan raya bertingkat merentasi laluan rel keretapi di sini, yang diumumkan lebih setahun lepas.

"Projek di Kelantan ini, ada, bukan tak ada. Ada benda yang kita buat tetapi kita tak suka sebut mengenainya, tapi bila kita tak sebut, orang bising kata kerajaan tak ada projek.

"Bagi saya, biarlah apa orang nak kata, katalah. Tapi lihatlah, hari ini kita adakan majlis pecah tanah pembinaan jalan raya bertingkat, ini satu lagi projek untuk kepentingan rakyat," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas majlis pecah tanah projek pembinaan jalan raya bertingkat merentasi laluan rel keretapi sedia ada di pusat bandar jajahan Pasir Mas, di sini.

Turut hadir ialah beberapa Exco kerajaan negeri termasuk pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya Infrastruktur dan Alam Sekitar, Mejar (B) Md Anizam Abd Rahman serta pengerusi Jawatankuasa Pentadbiran Awam, Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Pembangunan Masyarakat Datuk Husam Musa.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59