Friday, 30 March 2007

EPISOD MALANG BERTERUSAN : APA TINDAKAN IMAM AL HADHARI


Subashini peroleh perintah larangan terhadap suaminya

Episod malang terus berlaku di zaman Islam Hadahri. Islam diperkotak-katikkan atas alasan kebebasan beragama dan hak asasi manusia.

Hari ini Subashini, 28, berjaya mendapatkan perintah sementara daripada Mahkamah Rayuan di Putrajaya pagi tadi untuk melarang suaminya yang telah memeluk agama Islam, daripada meneruskan tuntutannya di Mahkamah Syariah.

Peguamnya, Malik Imtiaz Zarwar memberitahu malaysiakini bahawa pemerintah sementara itu juga melarang suaminya Muhammad Shafi Saravanan Abdullah daripada menukar agama anak kedua mereka.

Muhammad Shafi memohon untuk mendapatkan hak penjagaan dua anak mereka yang masing-masing berusia setahun dan tiga tahun, dan membuat tuntutan cerai dari Subashini di Mahkamah Syariah.

Pada 13 Mac lalu, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Subashini untuk menghalang suaminya yang telah memeluk Islam daripada membawa prosiding cerai mereka ke Mahkamah Syariah.

Ia juga memutuskan bahawa orang Islam boleh memohon kepada Mahkamah Syariah untuk menukar agama anak-anak mereka yang masih di bawah umur, tanpa memerlukan kebenaran pasangan yang bukan beragama Islam.

Malik berkata, perintah larangan tersebut diberikan sementara menunggu selesainya permohonan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan yang difailkan hari ini.

“Ini bermakna suaminya tidak boleh berbuat apa-apa di Mahkamah Syariah sehinggalah Mahkamah Persekutuan menetap tarikh ia didengar,” jelas Malik.

Turut mewakili Subashini di mahkamah hari ini ialah Haris Ibrahim dan K Shanmuga

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59