Monday, 12 February 2007

POLIS KITA LEBIH SIBUK TANGKAP PESALAH PLKN DAN PENDEMO DARI TANGKAP PENJENAYAH?


Nampaknya sejak akhir-akhir tugas Pasukan Polis kita jauh menyimpang dari matlamat sebenar iaitu menangkap penjenayah dan menjaga keselamatan. Nampaknya tugas-tugas mereka juga tertumpu kepada penangkap pelatih-pelatih PLKN yang tidak menyertai latihan dan juga sibuk menangkap rakyat yang berdemonstrasi secara aman.

Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilaporkan menyerahkan nama 1,307 pelatih yang ingkar menyertai PLKN di seluruh negara kepada Peguam Negara.

Senarai itu sebahagian daripada 5,695 pelatih yang nama mereka diserahkan oleh Jabatan Latihan Khidmat Negara kepada PDRM kerana tidak menyertai PLKN tanpa sebab sejak program terbabit dimulakan pada 2004.

Najib juga berkata, pelatih yang ingkar perlu menerima hakikat bahawa mereka melanggar undang-undang dan perlu dikenakan tindakan.


Selain itu sebelum dalam beberapa demo yang dianjurkan NGO dan parti-parti politik, PDRM yang lengkap dengan senjata, Water Canon dan sebagainya telah bertindak menangkap pendemo-pendemo tersebut.

Antara yang ditangkap ialah Bendahari PAS Pusat, Dr Hatta Ramli; Aktivis Masyarakat, Badrul Hisham Shahrin; Pemimpin PKR Tian Chua dan lain-lain.

KITA HARAP KETUA POLIS NEGARA MENELITI SEMULA TUGAS ASASI POLIS DAN KEMBALI MEMARTABATKAN KERJAYA POLIS YANG MULIA ITU. JANGAN HANYA MENGIKUT TELUNJUK KERAJAAN BN YANG SEMEMANGNYA DARI DAHULU MENGGUNAKAN POLIS UNTUK MENGEKALKAN KUASA MEREKA.

SEKARANG JUMLAH KEJADIAN JENAYAH SEMAKIN MENINGKAT, RAKYAT SENTIASA DALAM KETAKUTAN. SUDAH SAMPAI MASANYA POLIS KEMBALI MENILAI DAN MENGKAJI MANA TUGAS YANG UTAMA DAN MANA TUGAS YANG PERLU DIKESAMPINGKAN.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59