Wednesday, 28 February 2007

PANTAU GLC DAN KHAZANAH NASIONAL - PAC


PAC mahu kabinet pantau GLC dan Khazanah Nasional

Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) menggesa kerajaan menubuhkan jawatankuasa kabinet bagi memantau keputusan yang dibuat oleh syarikat berkaitan kerajaan (GLC), termasuk Khazanah Nasional.

Pengerusinya, Datuk Shahrir Abdul Samad berkata, langkah itu akan membolehkan kerajaan mempunyai "pengawasan politik" atas perjalanan firma-firma ini, kata hari ini.

Menurut laporan Bernama, beliau berkata,penubuhan jawatankuasa tersebut, sangat diperlukan kerana ia bukan sahaja untuk memantau prestasi GLC, malah memperhalusi peranan mereka dalam pembangunan negara.

"Jawatankuasa kabinet juga boleh memantau konsesi yang diberikan oleh kerajaan kepada beberapa syarikat serta prestasi GLC yang telah diswastakan...

“kita perlu memastikan pelaburan kerajaan dikendalikan dengan sempurna," katanya selepas mendengar taklimat oleh Menteri Kewangan Kedua Tan Sri Mohamed Nor Yaacop kepada PAC semalam.

Pada keseluruhannya, kata Shahrir, GLC dan Khazanah Nasional melibatkan kira-kira RM114 bilion dana kerajaan.

Sejak Pak Lah menerajui kerajaan, banyak syarikat GLC mengalami kerugian antaranya MAS dan lain-lain. Adalah lebih baik Jawatankuasa pemantauan yang dicadangkan itu dianggotai oleh pakar-pakar ekonomi, ahli-ahli parlimen kerajaan dan pembangkang.

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59