Monday, 12 February 2007

MENTERI ISLAM HADHARI LEPAS TANGAN : HADIAH CABUTAN BERTUAH MYKAD MASIH DI 'ALAM KAYANGAN' (MENANTI MYVI YANG TIDAK GUGUR2)

KALAU PASAL BERJANJI SIAPA TIDAK KENAL PEMIMPIN DAN KERAJAAN BARISAN NASIONAL. SKIL DAN KEMAHIRAN INI JUGA SUDAH DITIRU OLEH AGENSI-AGENSI KERAJAAN DAN BADAN-BADAN BERKANUN.

INILAH TERJADI KEPADA RAKYAT MALAYSIA YANG SEOLAH-OLAH DITIPU OLEH IKLAN AGENSI KERAJAAN YANG BERTANGGUNGJAWAB KEPADA HAL CABUTAN BERTUAH PEMEGANG MYKAD.

LEBIH MEMALUKAN IANYA MELIBATKAN MENTERI DAN KEMENTERIAN YANG BERKENAAN, DI MANA PENGUMUMAN TENTANG CABUTAN ITU DIKATAKAN DI BUAT OLEH MENTERI SENDIRI.

Semalam sebuah media cetak mendedahkan bahawa pemenang hadiah utama, sebuah kereta Perodua MyVi, sempena cabutan bertuah kempen Jom Tukar dan Menang bagi rakyat Malaysia yang memiliki MyKad atau membuat kad pengenalan pintar itu sebelum 30 November 2005, masih belum diumumkan.

Persoalan itu timbul di kalangan hampir 25 juta rakyat Malaysia yang memiliki MyKad, terutama yang tergesa-gesa memperbaharui kad pengenalan lama selepas ‘mengidam’ MyVi percuma.(RAKYAT DITIPU LAGI)

Ini kerana, kempen promosi berkonsepkan insentif melalui cabutan bertuah itu dilaksanakan mulai 1 September hingga 30 November 2005 dan pemenang hadiah utama sepatutnya ditentukan pada bulan terakhir itu.

Namun, kini lebih setahun berlalu, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN) yang bertanggungjawab mengumumkan cabutan bertuah merangkumi hadiah keseluruhan bernilai RM350,000 itu masih menyepi.

Sumber KHEDN ketika dihubungi Metro Ahad mengesahkan cabutan untuk pemenang MyVi belum dibuat, tetapi mendakwa baki cabutan bertuah membabitkan pelbagai hadiah sampingan dilakukan pada Disember 2005.

Lebih merumitkan keadaan, pengumuman itu dibuat Datuk Seri Azmi Khalid yang kini menjadi Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, manakala Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri ketika ini ialah Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad.(MENTERI PUN TAHU JANJI SAHAJA, BILA MASA DAH SAMPAI LEPAS TANGAN. INILAH PERANGAI MENTERI ISLAM HADHARI)

Azmi berkata, beliau tidak boleh mengulas lanjut mengenai pemenang hadiah utama itu kerana sudah bertukar ke kementerian lain.

“You check (awak periksa) dengan kementerian (KHEDN), saya tak tahu apa jadi sekarang,” katanya ketika ditemui di Hotel Marriot, di sini, Selasa lalu.

Ditanya bukankah pengumuman itu dibuat ketika era beliau, Azmi berkata: “Saya akan ‘check’ (periksa), saya dah tak ingat. Sekarang saya bawah kementerian lain, minta Datuk Radzi komen.” (INILAH SIFAT SEORANG MENTERI ISLAM HADHARI YANG SUKA LEPAS TANGAN. BUKANKAH LEBIH MANIS KALAU BELIAU MENJAWAB AKAN MENGAJUKAN PERKARA INI KEPADA MENTERI YANG BERKENAAN SEKARANG)

Radzi pula ketika diminta mengulas mengenai isu itu berkata, pengumuman terbabit dibuat bukan ketika di bawah pentadbirannya.(INI JUGA JAWAPAN UNTUK MELEPASKAN DIRI. SO SIAPA YANG BETUL. INIKAH KUALITI SEORANG MENTERI YANG IMAM AL HADHARI MAHU DAN WAR-WARKAN)

Media itu juga cuba mendapatkan Timbalan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Tan Chai Ho yang memegang jawatan sama sejak era Azmi, namun meminta isu itu dirujuk kepada Ketua Setiausaha kementerian, Tan Sri Aseh Che Mat.(LEPAS TANGAN LAGI. BAIK MCA ATAU UMNO SAMA SAHAJA SEBAB IMAM MEREKA DAH AJAR MACAM ITU)

Aseh pula enggan mengulas isu itu, seolah-olah ada sesuatu ‘masalah’ berhubung hadiah MyVi terbabit.(YANG INIPUN 2 KALI LIMA JUGA. KALAU NAK HENTAM PEMBANGKANG CEPAT-CEPAT DIA BERTINDAK)

Pada 25 Ogos 2005, akhbar tempatan melaporkan, mereka yang memiliki MyKad atau memohon sebelum 30 November berpeluang memiliki pelbagai hadiah menarik, termasuk kereta nasional MyVi bernilai RM50,000 melalui cabutan bertuah kempen ‘Jom Tukar dan Menang’.

Kempen yang dilancarkan kerajaan bagi meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap penggunaan MyKad menawarkan hadiah keseluruhan bernilai RM350,000.

Cabutan diadakan selama tiga bulan mulai 1 September hingga 30 November membabitkan 80 pemenang setiap bulan.

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri, Datuk Seri Azmi Khalid, dipetik sebagai berkata, cabutan bertuah akan dilakukan dalam tempoh tiga bulan mulai akhir September, Oktober dan November 2005.(TAKAN TAK MENGAKU KOT, SURAT KHABAR DAH DEDAHKAN YANG HANG LAH YANG BUAT PENGUMUMAN ITU)

“Mereka yang memiliki MyKad tidak perlu lakukan apa-apa. Kita ada maklumat nombor kad pengenalan mereka dan jika bernasib baik, nombor mereka akan dicabut.

“Yang belum memiliki MyKad, datanglah ke mana-mana kaunter Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sepanjang tempoh cabutan jika mahu menyertai kempen ini,” katanya pada satu sidang akhbar di KHEFDN pada 24 Ogos 2005.

INILAH HADIAH-HADIAH YANG MASIH MENJADI IDAMAN RAKYAT YANG SEHINGGA SEKARANG MASIH BERADA DI 'ALAM KAYANGAN'
> Hadiah bulanan pemenang ‘Jom Tukar dan Menang’ MyKad cabutan September, Oktober dan November 2005:
> Hadiah utama kereta Perodua MyVi bernilai RM50,000
> 1motosikal Suzuki Skuter 150cc bernilai RM6,500
> 6 televisyen 29 inci bernilai RM2,000
> 5 tiket penerbangan ke Jakarta tiga hari dua malam
> 6 komputer peribadi
> 7 peti sejuk
> 5 kamera video
> 5 telefon bimbit
> 5 kamera digital
> 5 ketuhar mikro gelombang
> 5 radio mini compo.
> 10 pemain cakera video digital (DVD)
> 20 periuk masak bertekanan

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

0 Comments:

Keahlian Unit Amal

Iklan

Artikel Menarik

A

 

Dewan Pemuda PAS Bukit Katil Hakcipta © 2011 Kredit Ubahsuai oleh Kijang59